Gazdaság

2010.08.31. 08:48

550 milliós beruházás Lenti gyógyfürdőjében

A versenyképesség javítását hivatott szolgálni az a több mint 550 millió forintos beruházás, amely jelenleg is zajlik Lenti gyógyfürdője fedett részében. A fejlesztést az Európai Unió 131 millió forinttal támogatja, az erről szóló szerződést hétfőn írták alá.

Gyuricza Ferenc

A dokumentumot Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség, valamint Kutfej Attila, a Lenti Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója látta el kézjegyével, s ők is beszéltek annak jelentőségéről. Kutfej Attila a beruházás kapcsán elmondta: általa a gyógyfürdő fedett részének versenyképességét javítják, ami igényként már korábban megfogalmazódott, de a pénzügyi háttér biztosítását pályázati forrás igénybevétele nélkül nem tudták volna megoldani. Az ügyvezető igazgató részletesen szólt a fejlesztés tartalmáról is, eszerint a fedett csarnok elektronikus beléptetőrendszert magába foglaló új bejáratot kap, kiépítenek egy hatszáz négyzetméteres új pihenőrészt és egy 200 négyzetméteres, a mai kor kihívásainak megfelelő, a jelenleginél jóval igényesebb, modernebb szaunát, illetve pancsolómedencével is bővül a fürdő.


Az ügyvezető igazgató lapunk kérdésére a finanszírozásra is kitért. Mint mondotta, a pályázati támogatásként elnyert 131 millió forint feletti részt hitelből - ennek összege 210 millió forint -, illetve saját forrásból fogják biztosítani. A szükséges önerő annak ellenére is rendelkezésre áll, hogy a Lenti Gyógyfürdő Kft. az utóbbi két évben is veszteségesen működött. A látszólagos ellentmondás abból adódik, hogy a megelőző években jelentős összegeket takarítottak meg, de a tulajdonos önkormányzat is segítette a saját erő biztosítását hatvanmillió forintos törzstőkeemeléssel.

Horváth Jácint az ünnepi ceremónia kapcsán a régiót érintő turisztikai fejlesztésekről beszélt. Mint mondotta, ezek prioritást kaptak, ennek ellenére a fürdőfejlesztések - amelyek maximum 30 százalékos támogatást kaphattak - nem szerepeltek túl jól. A lenti fejlesztést többek közt ezért tartja fontosnak, de azt is megjegyezte, hogy a most zajló fejlesztések az idegenforgalmat sújtó gazdasági válság elmúltával sokkal előnyösebb helyzetet teremthetnek az érintettek - s így többek között Lenti - számára is.


Hiányzott a fedett fürdő
A fedett csarnokban nyár közepe óta folyamatosan zajló munkálatok némileg visszavetették a forgalmat. Miután a gyógyfürdő ezen részét július 15-től le kellett zárni, kedvezőtlen időjárás, hűvös, csapadékos  napok esetén a vendégek száma szte minimálisra csökkent, hiszen nem tudtak alternatívát kínálni számukra. A medence-  tér felújítását, bővíté-  sét és átalakítását a kivitelezőnek szeptember 15-ig kell befejeznie,  Kutfej Attila  szerint en-  nek nem lesz akadálya.



További cikkeket talál TURIZMUS dossziénkban! Klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!