Gazdaság

2010.07.05. 06:42

Vészhelyzetben?

Vészharangot kongatnak a lízingcégek: a gazdasági válság miatt jelentős veszteségeket elszenvedett szektor az idén mintegy 7,5 milliárd forint bankadóra számíthat, ez akár a hazai lízingpiac összeomlását is előidézheti.

Osváth Sarolta

- Már tavaly - a pénz-ügyi intézmények közül szinte egyedüliként - je-lentős veszteséggel, összesen 24 milliárd forint mínusszal zárták az évet a Lízingszövetség tagjai, miköz-ben összesített jegyzett tőkéjük 15 százalék-kal, 78 milliárdról 66 milliárd forintra csökkent - mondta el lapunknak Hordós Zol-tán, a Lízingszövet-ség elnöke. A lízingcégek által kezelt portfólió 2009-ben 20 százalékkal, 2010 első negyedévében további 10 százalékkal esett vissza, mára alig haladja meg a kétezer milliárd forintot.


A lízingcégek a beszűkült finanszírozási piacon különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak - mondta a szövetség elnöke -, 2009-ben mintegy 60 százalékkal, 2010 első negyedévében pedig további 50 százalékkal kevesebb új kihelyezést realizáltak, ami egyrészt az ügyfelek bizalomvesztésére, másrészt az elmúlt egy évben bevezetett számtalan jogszabályi szigorításra vezethető vissza. A csökkenő portfólióra egyre nagyobb arányú veszteség jut, hiszen a lakosság fizetőképességének romlása, a vállalatok körében pedig a gazdasági visszaesés miatt egyre több a csődeljárás. A 2009-es értékvesztés több mint háromszorosa az egy évvel korábbinak, a szövetség tagvállalatai körében meghaladja a 85 milliárd forin-tot. Mindezt tetézi, hogy a finanszírozott eszközök - autók, haszonjárművek, ingatlanok - értéke is jelentősen -15-40 százalékkal - csökkent az elmúlt időszakban, s a kereslet a másodlagos piacon is visszaesett.

A jelenleg ismert tervek szerint a lízingcégeknek két év alatt mintegy 15 milliárd forint banki különadót kellene befizetniük - mutat rá a szövetség elnöke. - Ezt a legtöbb tagvállalatunk csak a tulajdonosok által biztosított plusztőkéből tudná megfizetni, erre azonban kicsi az esély. A folyamatban lévő tárgyalások során egyértelmű ígéretet kaptunk arra, hogy a különadó teljesítéséhez konkrét, a lízingszektort helyzetbe hozó intézkedések születnek - mondta Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke. - Ez sürgető lenne a kkv-szektor szempontjából is, hiszen a bankadó bevezetésével nemcsak a lízingcégek kerülnek bajba, hanem a hazai kis- és középvállalkozások is elveszítik legfőbb forráshoz jutási lehetőségüket. Nem lenne szerencsés egy ilyen fordulat, amikor amúgy is egyre több kkv jut csődbe. A Lízingszövetség az elmúlt négy évben számos javaslatot dolgozott ki a hazai kis- és középvállalkozások helyzetének javítására, az uniós támogatások hatékonyabb felhasználására, a lízing versenyhátrányának megszüntetésére - emlékeztetett. - Ezek közül néhány megvalósult, számos fontos elem azonban nem, holott ha az eszköz alapú finanszírozás Magyarországon is elfoglalhatná méltó helyét a pénzügyi szolgáltatások körében, az segítene kilábalni a gazdasági válságból - tette hozzá Hordós Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!