Gazdaság

2010.07.08. 16:58

Elkélne egy felső felső kategóriás, nagy kapacitású szálloda Zalaegerszegen

Szálláshelyeknek ugyan nincs híján Zalaegerszeg, de égető szükség lenne egy felső kategóriás, nagy kapacitású szállodára. Most éppen a tiranai focicsapat érkezése jelzi, mennyire.

Horváth A. Attila

Bár úgy tudjuk, az albán fővárosból érkezett futballisták és kísérőik eleve nem Zalaegerszegen akartak megszállni (Zalacsányt választották), vélhetően az igényeiknek nem is tudott volna megfelelni a megyeszékhely: körülbelül 30 főnek volt szüksége légkondicionált szobákra, egy épületben. Régóta napirenden van a városban egy négycsillagos szálloda felépítése, ám ez még várat magára, cserébe márciusban bezárt egy háromcsillagos, a Balaton Hotel. Az űr azóta is betöltetlen.

- Jogos a felvetés, nagy csoportot légkondicionált szobákban elhelyezni valóban nem lehet egy helyszínen Zalaegerszegen. Évek óta dolgozunk, hogy ez a helyzet megváltozzon, a négycsillagos szállodához területet ajánlottunk a Gébárti-tónál, a beruházó mégsem kezdte el az építkezést. A közgyűlésen sosem volt vita arról: szüksége van Zalaegerszegnek egy ilyen kategóriájú szállodára - reagált érdeklődésünkre Tombi Lajos alpolgármester.

Hozzátette: nem csupán a férőhely miatt kellene új szálloda, hanem hiányoznak a kiegészítő szolgáltatások is - azért rendeznek például más településeken nagy szakmai konferenciákat, mert a megyeszékhelyen erre nincs lehetőség.


Tombi Lajos azt is elmondta: a kis szálláshelyeket illetően sokat fejlődött a város, és amíg az Arany Bárány mellett a Balaton is működött, kevésbé lehetett érezni a hiányt. Végül úgy fogalmazott az alpolgármester: reméli, hogy megépül a négycsillagos szálló, az sem gond, ha nem az eredetileg tervezett helyszínen és beruházóval. Emellett bízik a kormányzat turizmusfejlesztésre vonatkozó ígéretében.

Pereszteginé Szabó Júlia, a zalaegerszegi Tourinform-iroda igazgatója úgy látja, nem kell vészharangot kongatni, a városban ugyanis sok a jó minőségű szálláshely, az elmúlt tíz évben pedig különösen látványos a bővülés. A szakember érdeklődésünkre elmondta: az albán focicsapattól nem keresték meg az irodát, ám ha megtették volna, biztosan ajánlanak számukra szálláslehetőséget.


ADATOK A SZÁLLÁSKAPACITÁSRÓL
A megyeszékhelyi Tourinform-irodától kapott adatok szerint 2010 májusában 14 kereskedelmi szálláshely üzemelt a városban, összesen 337 szobával és 1191 férőhellyel. A magánszállásokról 2008-as adatsor áll rendelkezésre: ekkor 52 magánszállás várta a vendégeket, a szobák száma 118, a férőhelyeké 298 volt. Jelenleg 11 szálláshelyen kínálnak légkondicionált szobákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!