Gazdaság

2010.06.03. 13:19

Figyeljünk a sárga csekkes befizetésnél! Változtak a szabályok

A sárga csekken feltüntetett fizetési határidő lejárata előtt legalább két nappal korábban érdemes befizetni a pénzt a postán, miután májusban változtak a csekkbefizetéssel kapcsolatos szabályok - hívja fel a figyelmet az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.

MTI

Az átutalási megbízással történő készpénz befizetés, amit hétköznapi nyelven „sárga csekkes befizetésnek” szoktunk nevezni, a 2010. április 30-áig érvényes szabályok szerint a Magyar Posta pénztáránál történő befizetéssel teljesítettnek volt tekinthető.

A befizetők hosszú évek alatt megszokták, hogy a sárga csekken feltüntetett fizetési határidő számukra a postai befizetés határidejével azonos, ám most ez változott. 2010. május 1-jétől azonban a fizetési megbízás azon a napon teljesül, amikor a pénz a kedvezményezett (pl. a szolgáltató) számláján megjelenik.
 
Ezt a módosítást a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény, és annak nyomán a Magyar Nemzeti Bank rendelete (A pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009 (VIII.6.) MNB rendelet) írja elő.
 
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy kövessék figyelemmel a számláikban feltüntetett fizetési határidőket, és a lejárat előtt legalább két nappal korábban fizessék be csekkjeiket a postán.
 
A posta részére a jogszabály ugyanis maximum 2 napot engedélyez a befizetett összeg címzetthez történő átutalására.
 
A lakosságot széles körben kiszolgáló vállalkozások (energiaszolgáltatók, vízművek, távközlési társaságok, távhőszolgáltatók stb.) figyelmét pedig arra szeretné felhívni az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, hogy tanúsítsanak fogyasztóbarát magatartást, minél hatékonyabban tegyenek eleget tájékoztatási kötelezettségüknek, éljenek pl. azzal a lehetőséggel, hogy a számláikban, vagy a kísérő számlalevelükben, honlapjukon szembetűnő módon hívják fel a fogyasztók figyelmét a változásra.

Kimondottan fogyasztóbarát megoldás lenne, ha a csekkeken a csekk befizetés határnapját tüntetnék fel, nem pedig a pénz beérkezésének határidejét. Az OFE azt kéri a szolgáltatóktól, hogy a tájékoztatás után is adjanak némi türelmi időt arra, hogy a fogyasztók a változást megszokják, és ne essenek azonnal fizetési késedelembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!