Gazdaság

2010.06.05. 02:29

Dialógus üzleti fórum Zalaegerszegen Vértes Andrással

A vállalkozók összefogását, párbeszédét szeretné rendszeressé tenni a Dialógus üzleti fórum és estély, melyet a Stand Line Kft. rendezett meg tegnap a városi hangversenyteremben.

Hajdu Péter

Az események sorát dr. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke nyitotta meg, előadásában felvázolva a világ, azon belül Európa és Magyarország helyzetét. Szerinte a nehezén már túl vagyunk, s a világ 2012-ben fogja ismét elérni a válság előtti színvonalat. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi évek gazdasági folyamataiban hazánknak nagy szerencséje volt az uniós tagság, a közösség nélkül az egész térség sokkal súlyosabb helyzetbe került volna. Elmondta továbbá, hogy Magyarország az elmúlt másfél évben stabilizálta helyzetét, a térségben itt a legalacsonyabb az államháztartás hiánya, és a következő években megkezdődhet az államadósság csökkenése. A gazdaságkutató vezetője közölte, az ország gazdasági vezetése számára a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás folytatása elsőrendű feladat, s nagy szerkezeti átalakításokra van szükség a gaz- daságban. Szólt a foglalkoztatás problémáiról, a hazai vállalkozások kapcsán pedig elmondta, 1,6 millió van belőlük az országban, de közülük legfeljebb 200 ezer működőképes, s a támogatásokat csak a versenyképesek között szabad felhasználni.

Őt követően Győrffy István, a Pannon Lapok Társasága központi főszerkesztője a sajtópiaci trendekről tartott előadást, kiemelve a Zalai Hírlapnál - az esemény médiatámogatójánál - a válságra reagáló tartalmi és strukturális változásokat. Szalóky Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés turisztikai és idegenforgalmi bizottságának elnöke a megyénkben rejlő lehetőségeket mutatta be az érdeklődőknek, de egyúttal az idegenforgalom intézményrendszeréről is szólt, kritikával. Az idegenforgalom gyakorlói magánvállalkozások, az ágazat irányítása viszont állami, s egyelőre az önkormányzatok dominanciája érvényesül a helyi irányításban. Lovass Tibor, a ZTV ügyvezetője a helyi televíziók médiapiacon betöltött szerepéről szólt.

A délután folyamán szakterületek szerinti szekciókban folytattak eszmecserét a vállalkozók, majd a napot záró, színvonalas műsorral tarkított estélyen találkoztak ismét, kötetlen körülmények között. Magyarországaz elmúlt másfél évben stabilizálta helyzetét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!