Gazdaság

2009.11.13. 07:29

Mi lesz, ha a a támogatás megszűnik ?

A kormány szeptembertől befagyasztotta a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek akkreditálását, 2010-ben pedig 15 milliárd forinttal csökkentené a szféra támogatását.

Kelemen Valéria

A szociális tárcánál elkészült a rehabilitációs foglalkoztatás támogatási rendszerének korszerűsítésére vonatkozó koncepció, melyből kitűnik: az idei 60 milliárd forinttal szemben jövőre csak 45 milliárdot fordítana a kormány a megváltozott munkaképességűek támogatásának finanszírozására, ami várhatóan újabb cégek becsődöléséhez vezet. A tervezett változtatások érzékenyen érintik az egyetlen zalai védett foglalkoztató, a jelenleg 100 dolgozóval, köztük 73 megváltozott munkaképességűvel működő Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft.-t is. A működését 1967-ben városi intézményként megkezdő cég - ahol akkoriban csak húsz százalék körüli volt a megváltozott munkaképességűek aránya - 2006-ban azért alakult közhasznú társasággá, mert a normatív támogatás 2007-től megszűnt, s azóta csak pályázat útján lehet központi támogatást szerezni a megváltozott munkaképességű dolgozók után.

- A támogatási rendszer korszerűsítésére azért van szükség, mert nekünk már a 2008-ban megváltozott uniós normákhoz kell igazodni, tehát annál kedvezőbb feltételeket nem alkalmazhatunk a rehabilitációs foglalkoztatás területén. A mi cégünk a védett szervezetek közé tartozik, 2007. július 1-jétől 2010. június 30-ig tartó szerződésünk van a szociális minisztériummal a támogatásra vonatkozóan, viszont az összegre évente kell pályázni, más és más, egyre szigorúbb feltételekkel. Elvileg az összes költség 80 százalékára pályázhatnánk, de a korlátok miatt sokszor még az 50 százalékot sem tudjuk megpályázni - mondja dr. Berlinger Henrikné ügyvezető. Ami a jövőt illeti: a támogatás meghosszabbítására, az ideinek egész évre történő kitolására Berlingerné szerint hajlik a minisztérium, meghosszabbítva december 31-ig a pályázati határidőt. Több hónapos az átfutási idő, s bizony az ilyen szervezetek egy vagy két hónapot sem bírnak ki támogatás nélkül. Ha valamelyik hónapban elmaradna, az bizony a létüket veszélyeztetné.- Kedvezőtlen, hogy a támogatás összegét csökkenteni akarják - folytatta az ügyvezető.

- Tehát ha valaki nem olyan nagymértékben megváltozott munkaképességű, azaz járadékos kategóriába tartozik, azok bér- és járulékának 60 százalékát akarják csak támogatásként adni az eddigi 100 százalék helyett, másrészt az egyéb költségekre igénybe vehető összeg mértékét is beszűkítik. Számításaink szerint ez a következő évre közelítőleg kéthavi támogatás kiesést jelentene az ideihez viszonyítva. Pedig már idén is éppen csak arra volt elég, hogy fenntartsuk magunkat, semmiféle fejlesztésre és beruházásra nem jut. Holott mi még az önkormányzattól is kapunk némi támogatást, s az átlagosnál magasabb a saját árbevételünk, mivel igyekszünk egyre több saját terméket előállítani.

A kanizsai szociális foglalkoztatónál a maradék textilbőr anyagokból táskákat, mobiltartókat, neszesszereket, díszpárnákat és könyvborítókat gyártanak, matrózblúzokat, jó minőségű ágyneműket, lakástextíliákat és függönyöket, bérmunkában pedig egy német cégnek míderes népviseleti blúzokat varrnak, a nyomdájuk teljes kapacitással dolgozik, s jelenleg karácsonyi díszeket is készítenek.

- A rendelettervezet még egyeztetés alatt áll, mivel az érdekvédelmi szervezetek nem fogadták el a szociális minisztérium koncepcióját - folytatta dr. Berlinger Henrikné. - Bízunk abban, hogy a tárgyalások kedvező fordulatot vesznek, s jobb feltételekkel érjük meg a jövő évet. Ha nem így lesz, akkor az önkormányzati támogatást kellene duplájára emelni, bár az is nehéz lenne, az önkormányzatok támogatása is csökkenni fog. Végig kell gondolni, miként lesz száz embernek munkája. Mert bármennyire is növelni akarjuk a saját árbevételt, azért azt tudni kell, hogy az egyre több megváltozott munkaképességűvel 4-6 órában nem lehet olyan termelékenyen dolgozni, hogy saját magunkat a jelen piaci körülmények között fenn tudjuk tartani.

A rehabilitáltak foglalkoztatására szeptemberig már akkreditált vállalkozások továbbra is kapják a megállapított bértámogatást. A többiek, mint Pölöskei Jánostól, a kanizsai munkaügyi kirendeltség vezetőjétől megtudtuk, kérelmet nyújthatnak be a TÁMOP 1.1.1 intézkedés keretében rehabilitáltak, illetve megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatásához. Ez elsősorban azoknak szól, akik eddig rehabilitációs járadékot kaptak, s hajlandók együttműködni a munkaügyi központtal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!