Gazdaság

2009.10.21. 05:24

Finom étel csak jó minőségű burgonyából

A magyar konyhában kedvelt a burgonyás étel. Finomat minőségi alapanyagból lehet főzni, s nem közömbös, milyen fajtájú, típusú, burgonyát használunk.

zaol.hu

A Pannon Egyetem, Agrárcentrum Burgonyakutatási Központjában 1960 óta zajló nemesítő munka révén bőséges a fajtaválaszték. Az EU fajtalistáján az intézetben előállított 13 fajta szerepel immár. Ezeket, s a további fajtajelölteket évente két alkalommal is sokoldalú érzékszervi vizsgálatnak vetik alá: a próbafeldolgozások során sütnek-főznek, aztán a szem és száj ízlése szerint alakítják tovább a tudományos munkát. Ezeket az ellenőrzéseket ősszel elvégzik a friss termésmintákból, majd tavasszal tárolás után is ugyanígy megmérik a telelt gumók értékét.

A munkálatokat irányító Vaszily Zsolt intézeti mérnököt kérdeztük: mire figyeljenek a háziasszonyok?

- A legfontosabb szempont a fajta, ám erről sajnos kevés az üzletekben az információ. Kialakult egy olyan nézet, hogy a piros héjú, sárga húsú burgonya a jó. Ám sem a héjnak, sem a húsnak a színe nincs összefüggésben a beltartalommal.

- Akkor milyen jegyek alapján válogassunk?

- Az A típusúak a salátaburgonyák, ezek hidegkonyhai készítményekhez, héjában sütve és rakott burgonyának is elsőrangúak. A B típusúak a kifejezetten főzni valók, levesek, főzelékek elkészítéséhez ajánljuk, míg a C tipusúak a sütni valók. Vannak átmeneti fajták: ezek a tipikus vegyeshasznosításúak, kellő odafigyeléssel a legtöbb B vagy C típusú burgonyát igénylő étel kiváló minőségben elkészíthető belőlük.

- Mit kell tudni a burgonya termesztéséhez?

- Ez esetben kulcskérdés a fajta. Csakis fémzárolt szaporítóanyaggal fogjunk az ültetéshez. Vetőburgonya körben megvan a fajtaválaszték, a termésből 3 tenyészidőszakig válogathatunk gumót az újbóli ültetéshez. A jó hozamhoz szigorúan be kell tartani az ajánlott termesztéstechnológiát. A szedéskor megsérült, elvágott gumókat válogassuk ki, semmi esetre sem tegyük el télre.

- A legfontosabb szempont a fajta, ám erről sajnos kevés az üzletekben az információ. Kialakult egy olyan nézet, hogy a piros héjú, sárga húsú burgonya a jó. Ám sem a héjnak, sem a húsnak a színe nincs összefüggésben a beltartalommal.

- Akkor milyen jegyek alapján válogassunk?

- Az A típusúak a salátaburgonyák, ezek hidegkonyhai készítményekhez, héjában sütve és rakott burgonyának is elsőrangúak. A B típusúak a kifejezetten főzni valók, levesek, főzelékek elkészítéséhez ajánljuk, míg a C tipusúak a sütni valók. Vannak átmeneti fajták: ezek a tipikus vegyeshasznosításúak, kellő odafigyeléssel a legtöbb B vagy C típusú burgonyát igénylő étel kiváló minőségben elkészíthető belőlük.

- Mit kell tudni a burgonya termesztéséhez?

- Ez esetben kulcskérdés a fajta. Csakis fémzárolt szaporítóanyaggal fogjunk az ültetéshez. Vetőburgonya körben megvan a fajtaválaszték, a termésből 3 tenyészidőszakig válogathatunk gumót az újbóli ültetéshez. A jó hozamhoz szigorúan be kell tartani az ajánlott termesztéstechnológiát. A szedéskor megsérült, elvágott gumókat válogassuk ki, semmi esetre sem tegyük el télre.

- A legfontosabb szempont a fajta, ám erről sajnos kevés az üzletekben az információ. Kialakult egy olyan nézet, hogy a piros héjú, sárga húsú burgonya a jó. Ám sem a héjnak, sem a húsnak a színe nincs összefüggésben a beltartalommal.

- Akkor milyen jegyek alapján válogassunk?

- Az A típusúak a salátaburgonyák, ezek hidegkonyhai készítményekhez, héjában sütve és rakott burgonyának is elsőrangúak. A B típusúak a kifejezetten főzni valók, levesek, főzelékek elkészítéséhez ajánljuk, míg a C tipusúak a sütni valók. Vannak átmeneti fajták: ezek a tipikus vegyeshasznosításúak, kellő odafigyeléssel a legtöbb B vagy C típusú burgonyát igénylő étel kiváló minőségben elkészíthető belőlük.

- Mit kell tudni a burgonya termesztéséhez?

- Ez esetben kulcskérdés a fajta. Csakis fémzárolt szaporítóanyaggal fogjunk az ültetéshez. Vetőburgonya körben megvan a fajtaválaszték, a termésből 3 tenyészidőszakig válogathatunk gumót az újbóli ültetéshez. A jó hozamhoz szigorúan be kell tartani az ajánlott termesztéstechnológiát. A szedéskor megsérült, elvágott gumókat válogassuk ki, semmi esetre sem tegyük el télre.

- Akkor milyen jegyek alapján válogassunk?

- Az A típusúak a salátaburgonyák, ezek hidegkonyhai készítményekhez, héjában sütve és rakott burgonyának is elsőrangúak. A B típusúak a kifejezetten főzni valók, levesek, főzelékek elkészítéséhez ajánljuk, míg a C tipusúak a sütni valók. Vannak átmeneti fajták: ezek a tipikus vegyeshasznosításúak, kellő odafigyeléssel a legtöbb B vagy C típusú burgonyát igénylő étel kiváló minőségben elkészíthető belőlük.

- Mit kell tudni a burgonya termesztéséhez?

- Ez esetben kulcskérdés a fajta. Csakis fémzárolt szaporítóanyaggal fogjunk az ültetéshez. Vetőburgonya körben megvan a fajtaválaszték, a termésből 3 tenyészidőszakig válogathatunk gumót az újbóli ültetéshez. A jó hozamhoz szigorúan be kell tartani az ajánlott termesztéstechnológiát. A szedéskor megsérült, elvágott gumókat válogassuk ki, semmi esetre sem tegyük el télre.

- Akkor milyen jegyek alapján válogassunk?

- Az A típusúak a salátaburgonyák, ezek hidegkonyhai készítményekhez, héjában sütve és rakott burgonyának is elsőrangúak. A B típusúak a kifejezetten főzni valók, levesek, főzelékek elkészítéséhez ajánljuk, míg a C tipusúak a sütni valók. Vannak átmeneti fajták: ezek a tipikus vegyeshasznosításúak, kellő odafigyeléssel a legtöbb B vagy C típusú burgonyát igénylő étel kiváló minőségben elkészíthető belőlük.

- Mit kell tudni a burgonya termesztéséhez?

- Ez esetben kulcskérdés a fajta. Csakis fémzárolt szaporítóanyaggal fogjunk az ültetéshez. Vetőburgonya körben megvan a fajtaválaszték, a termésből 3 tenyészidőszakig válogathatunk gumót az újbóli ültetéshez. A jó hozamhoz szigorúan be kell tartani az ajánlott termesztéstechnológiát. A szedéskor megsérült, elvágott gumókat válogassuk ki, semmi esetre sem tegyük el télre.

- Az A típusúak a salátaburgonyák, ezek hidegkonyhai készítményekhez, héjában sütve és rakott burgonyának is elsőrangúak. A B típusúak a kifejezetten főzni valók, levesek, főzelékek elkészítéséhez ajánljuk, míg a C tipusúak a sütni valók. Vannak átmeneti fajták: ezek a tipikus vegyeshasznosításúak, kellő odafigyeléssel a legtöbb B vagy C típusú burgonyát igénylő étel kiváló minőségben elkészíthető belőlük.

- Mit kell tudni a burgonya termesztéséhez?

- Ez esetben kulcskérdés a fajta. Csakis fémzárolt szaporítóanyaggal fogjunk az ültetéshez. Vetőburgonya körben megvan a fajtaválaszték, a termésből 3 tenyészidőszakig válogathatunk gumót az újbóli ültetéshez. A jó hozamhoz szigorúan be kell tartani az ajánlott termesztéstechnológiát. A szedéskor megsérült, elvágott gumókat válogassuk ki, semmi esetre sem tegyük el télre.

- Az A típusúak a salátaburgonyák, ezek hidegkonyhai készítményekhez, héjában sütve és rakott burgonyának is elsőrangúak. A B típusúak a kifejezetten főzni valók, levesek, főzelékek elkészítéséhez ajánljuk, míg a C tipusúak a sütni valók. Vannak átmeneti fajták: ezek a tipikus vegyeshasznosításúak, kellő odafigyeléssel a legtöbb B vagy C típusú burgonyát igénylő étel kiváló minőségben elkészíthető belőlük.

- Mit kell tudni a burgonya termesztéséhez?

- Ez esetben kulcskérdés a fajta. Csakis fémzárolt szaporítóanyaggal fogjunk az ültetéshez. Vetőburgonya körben megvan a fajtaválaszték, a termésből 3 tenyészidőszakig válogathatunk gumót az újbóli ültetéshez. A jó hozamhoz szigorúan be kell tartani az ajánlott termesztéstechnológiát. A szedéskor megsérült, elvágott gumókat válogassuk ki, semmi esetre sem tegyük el télre.

- Mit kell tudni a burgonya termesztéséhez?

- Ez esetben kulcskérdés a fajta. Csakis fémzárolt szaporítóanyaggal fogjunk az ültetéshez. Vetőburgonya körben megvan a fajtaválaszték, a termésből 3 tenyészidőszakig válogathatunk gumót az újbóli ültetéshez. A jó hozamhoz szigorúan be kell tartani az ajánlott termesztéstechnológiát. A szedéskor megsérült, elvágott gumókat válogassuk ki, semmi esetre sem tegyük el télre.

- Mit kell tudni a burgonya termesztéséhez?

- Ez esetben kulcskérdés a fajta. Csakis fémzárolt szaporítóanyaggal fogjunk az ültetéshez. Vetőburgonya körben megvan a fajtaválaszték, a termésből 3 tenyészidőszakig válogathatunk gumót az újbóli ültetéshez. A jó hozamhoz szigorúan be kell tartani az ajánlott termesztéstechnológiát. A szedéskor megsérült, elvágott gumókat válogassuk ki, semmi esetre sem tegyük el télre.

- Ez esetben kulcskérdés a fajta. Csakis fémzárolt szaporítóanyaggal fogjunk az ültetéshez. Vetőburgonya körben megvan a fajtaválaszték, a termésből 3 tenyészidőszakig válogathatunk gumót az újbóli ültetéshez. A jó hozamhoz szigorúan be kell tartani az ajánlott termesztéstechnológiát. A szedéskor megsérült, elvágott gumókat válogassuk ki, semmi esetre sem tegyük el télre.

- Ez esetben kulcskérdés a fajta. Csakis fémzárolt szaporítóanyaggal fogjunk az ültetéshez. Vetőburgonya körben megvan a fajtaválaszték, a termésből 3 tenyészidőszakig válogathatunk gumót az újbóli ültetéshez. A jó hozamhoz szigorúan be kell tartani az ajánlott termesztéstechnológiát. A szedéskor megsérült, elvágott gumókat válogassuk ki, semmi esetre sem tegyük el télre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!