Gazdaság

2009.07.30. 02:28

Plusz és extra kedvezmény

Zalaegerszeg (vl) - Csökkent a Start-kártyával foglalkoztatottak után fizetendő közterhek mértéke, amivel a pályakezdők, az 50 év felettiek s a gyermek vagy hozzátartozó gondozását követően elhelyezkedni kívánók helyzetét segítené az állam.

Varga Lívia

- Pályakezdők Start kártyás foglalkoztatásakor a munkaadónak az első évben a korábbi 15-tel szemben júliustól a bruttó bér 10, a következő évben az eddigi 25 helyett 20 százalékát kell járulékként kifizetnie - részletezi a változást Rubi János, a NydRMK Zalaegerszegi Kirendeltség és Szolgáltató Központ osztályvezetője, hozzátéve: ugyanezek a szabályok vonatkoznak a Start Plusz kártyával való foglalkoztatásra is. Utóbbit a gyes, gyed, gyet és az ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven belül, s a gyermek egyéves kora után, gyes mellett munkát vállalók igényelhetik.

- Az 50 év felettiek és az alacsony iskolai végzettségűek Start Extra kártyás foglalkoztatása esetén az első évben a munkaadó továbbra is mentesül a járulékok megfizetése alól. A második évben a bruttó munkabér 10 százalékának megfelelő összegű járulékfizetési kötelezettség terheli, és az előző két foglalkoztatási formához hasonlóan, itt is mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól.

A rendelkezést a korábban kiváltott kártyáknál is alkalmazni kell a foglalkoztatás július elsejét követő időtartamára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!