Gazdaság

2009.06.11. 02:28

Enyhítik a munkanélküliséget

Zalaegerszeg (haa) - Bár időben még csak harmadánál tart a Kontakt Humán Kht. által indított, hátrányos helyzetűek képzését-foglalkoztatását célzó TÁMOP-projekt, a célcsoportként megjelölt 84 főből már 64-et bevont programjába az önkormányzati cég.

Horváth A. Attila

Az elmúlt évekhez képest drasztikusan megnőtt a munkanélküliség a megyeszékhelyen, a friss adatok szerint közel 3000-re tehető az álláskeresők száma. Ilyen helyzetben érthető, hogy a foglalkoztatási szféra valamennyi szereplője igyekszik kihasználni azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek révén - ideiglenesen legalábbis - visszavezethetők a munka világába a tartósan állás nélküliek. Az önkormányzati tulajdonú Kontakt Humán Kht.-nél hatodik hónapja zajlik az a 2010 nyarán záruló uniós projekt, amelynek keretében 72 fő OKJ-s képzését és 47 fő fél éven túli folyamatos munkában tartását vállalta a társaság.

- A mentális gondozás mellett például jogi és számítógépes ismeretekhez jutnak az érintettek, s ami a legfontosabb, piacképes szakmát sajátíthatnak el: hegesztőként vagy bolti eladóként végeznek - mondta el lapunknak Aladi Gusztáv, a cég ügyvezető igazgatója. Hozzátette: ez már a negyedik nagy uniós projektjük, az elmúlt 10 évben pedig mintegy 50 pályázatot nyertek el. Tanácsadóik - a munkaügyi kirendeltséggel együttműködve - folyamatosan segítséget kínálnak az elhelyezkedni vágyóknak, állásközvetítő szolgáltatásaikat pedig mindenki (tehát nem csak a hátrányos helyzetű réteg) igénybe veheti.

Mint megtudtuk, a TÁMOP-programban a Kontakt Humán szervezte képzések nemrég befejeződtek, 15 fő élelmiszer- és vegyiáru-eladó, 20 fő pedig fogyóelektródás hegesztő OKJ-s képesítést szerzett; az ő munkába állításuk már folyamatban van, a külső partnerek képzései pedig most indulnak. A programba ezúttal zalaegerszegi, illetve az észak-zalai kistérségben élő hátrányos helyzetű munkanélkülieket vontak be a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!