Gazdaság

2009.05.25. 02:28

Virágzástól kóstolásig

Balatongyörök (sj) - Hitünk szerint a szőlővirágzás ünnepéből néhány év múlva pontosan olyan hagyomány lesz, mint a borfesztiválból.

Sámel József

E reményének adott hangot szombaton délután a Szépkilátónál megrendezett Szőlővirágzás ünnep, nyitott pincék elnevezésű programon mondott köszöntőjében Kiss László Tibor, a település polgármestere. Felidézte a múltat, jelesül, hogy már a rómaiak is rájöttek: a Balaton környéke, s a Becehegyi rész kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre. Igaz, a mintegy kétezer évvel ezelőtti hódítás után a császáruk kivágatta az összes tőkét, hogy az itáliai borokat Pannóniába hozhassák. Száznyolcvan esztendővel később azonban utóda - elismerve a magyar föld szőlőtermesztéssel kapcsolatos erejét - parancsba adta, hogy állítsák vissza az ültetvényeket.

- Ezért tisztelettel és köszönettel tartozunk Pribus császárnak, emléke előtt fejet hajtunk. A balatongyöröki részen azóta is hagyománya van a szőlészetnek és a borászatnak, reméljük az Európai Unió intézkedései miatt sem lesz visszaesés e téren - fűzte hozzá a polgármester.

A Balatongyöröki Turisztikai Egyesület által negyedszer megrendezett program minden eddiginél több érdeklődőt vonzott, igaz, az időjárás is kedvezően alakult. Mint megtudtuk, az évezredes emlékek felidézése, ápolása mellett a turisztikai szezon meghosszabbítása, s a borok megismertetése, marketingje is a helyiek céljai közt van.

A szőlővirágot Deák Ákos plébános áldotta meg, Isten pártfogását kérve a gazdákra, munkájukra, a termésre. Szavait követően kulturális műsor kezdődött, népdalkörök, tánccsoportok léptek színpadra, miközben a vendégek elindulhattak a szőlőhegybe, betérni a nyitott pincékbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!