Gazdaság

2008.10.30. 03:26

Változnak a címkék a borospalackokon

<b>Keszthely</b> (pe) - A Balatoni Borrégió borvidékei, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, valamint a Pannon Egyetem Agrártudományi Centruma közös szervezésében tartottak tegnap szakmai konferenciát az egyetemen.

Petrovics Ernő

Az Eredetvédelmi kérdések a borpiaci reform tükrében a Balatoni Borrégióban címmel megrendezett programon dr. Botos Ernő Péter, a hazai Bor Eredetvédelmi Bizottság elnöke EU-s szabályozási változásokról is tájékoztatta a megjelenteket. Beszámolójában elhangzott: a jelenlegi borkategória-besorolások a közeljövőben megszűnnek, s helyettük az oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, oltalom alatt álló földrajzi, valamint a földrajzi jelzés nélküli borok osztályozási kategóriák használata lesz majd a kötelező. Így például a régi asztali, vagy tájjellegű borok megnevezése is változik majd, s az áttekinthetőséget is segítve a következő szüret után palackozott nedűk címkézésén szintén változásokat kell majd eszközölni a termelőknek. Követelmény lesz egy az árucikken feltüntetett részletesebb termékleírás, továbbá egy EU-s logo feltüntetése is az uniós listán szereplő borok palackjain. Az előadásból kiderült: az új rendszer logikus és célszerű megoldást kínál a felvetődő eredetvédelmi problémák megoldására, s az átalakítás során a vezérelv a földrajzi eredet és a bor viszonyán alapuló besorolás lesz.

Dr. Sidlovits Diána a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmai referense megjegyezte, az új EU-s jogszabályok jócskán adnak majd feladatot az egyes termelőknek, s borrégióknak is, mivel az unió által elfogadott és bejegyzett borok listájára való felkerülés feltételeként egy alaposabb termékleírást, s a termelők közti egyetértést kell majd megvalósítani.

A rendezvényen a Magyar Szabadalmi Hivatal, a Földmérési és Távérzékelési Intézet szakemberei is kifejtették a témához kapcsolódó marketinges, térinformatikai álláspontjaikat, borrégiók szemszögéből megfogalmazott véleményüket. 

Ezek is érdekelhetik