Gazdaság

2008.05.23. 02:29

Valóban aranyat ért...

Zalaegerszeg - Májusi eső aranyat ér, hát még ha nagyobb viharok nélkül, csendesen áztatja be a földeket, ahogy tette ezt az elmúlt napokban megyénkben is. Áldásos hatása mind az őszi, mind a tavaszi vetéseken érződik.

Zalai Hírlap

- Az elmúlt időszakban még az Alföldön is magasabb volt a vízkészlet mint megyénkben, a napokban lehullott 25-30 milliméter esőnek köszönhetően azonban jelenleg szép a határ - jelenti ki elöljáróban Németh Zoltán, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) főigazgatója. - Az őszi árpa, búza és káposztarepce esetében a kalászosodás és a vegetatív fejlődés, valamint a tápanyagok bemosása terén fejti ki áldásos hatását, a tavasziaknál pedig amellett, hogy fejlődésüket segíti, a különféle gyomirtószereket is bemosta. A kilátások tehát egyelőre kedvezőek, a repcével és árpával már biztosan nem is lesz gond, ám, ahogy mondani szokták, a kukorica még sokat alszik kint, mire betakarítják.

Zalában az ország más részeivel ellentétben nem okozott jelentős károkat az időjárás, bár a csapadék és eső hatására néhány táblarészen megdőlt a gabona, ám a modern kombájnok valószínűleg nagyobb veszteség nélkül be tudják majd takarítani ezt is, teszi hozzá Németh Zoltán.

Mint a főigazgató elmondta, a tavaszi vetési munkálatok befejeződtek. Tavaszi árpából az előzetes terveknek megfelelően 3597 hektárt, míg zabból 1373 hektárnyit vetettek megyeszerte. S bár Zalában meglehetősen hűvös a klíma, Keszthely környékén mégis jól érzi magát a szója, melynek idén 325 hektárnyi a vetésterülete. Napraforgóból a tervezett 4522 helyett 5013 hektárt, míg kukoricából az előzetes 40 ezer 917 hektár helyett 40 ezer 4-et vetettek.

Pintér Sándor, a pókaszepetki Zalagrár Kft. ügyvezető igazgatója kissé elhamarkodottnak véli az idei bőséges terméshozamra s a mezőgazdaság GDP-hez való hozzájárulására vonatkozó jóslatokat, hiszen, mint mondja az őszi árpa mennyiségét május, a búzáét pedig csak június végén lehet majd megbecsülni. Addig viszont minden elhamarkodott nyilatkozat rossz irányba terelheti a piacot, az árakat ugyanis a termés mennyiségén túl a különféle spekulációk is nagyban befolyásolhatják. Ezt bizonyítják a tavalyi év ideihez viszonyított irreálisan magas terményárai is, hiszen míg a kukorica tonnánkénti ára ősszel 60 ezer forint fölött mozgott, jelenleg már 46-47 ezerért is hozzá lehet jutni.

Mint az ügyvezető elmondta, a 25 milliméteres csapadék épp jókor jött, hiszen a 740 hektárnyi búzán és 260 hektárnyi őszi árpán már megjelentek a szárazság nyomai. Az aszály a továbbiakban egyébként leginkább a vetéseket fenyegeti, hiszen a 75 hektáros alma-, s a 30 hektáros meggy- és körteültetvény öntözése megoldott a kft.-nél.

- Tavaly a kukorica katasztrofálisan sikerült, mindössze a fele termett az ideálisnak. Idén - ha betegség vagy jég nem viszi el -, átlagos termés várható.

Ottjártunkor egyébként épp Taszilómajorban dolgoztak a kft. gépei: lisztharmat, varasodás és rovarkártétel ellen permetezték az almást, s a körtebolha, valamint a meggy kártevői elleni védekezés is folyamatos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!