Gazdaság

2008.05.19. 02:27

Hasznot hoz az állattartás

Pötréte - Ritka az olyan mezőgazdasági nagyüzem, Zalában alig akad, ahol egyaránt tartanak még szarvasmarhát és sertést. A Backó Kft.-nél mindkettő létezik.

Németh F. Bernadett

Megalakulásukkor a jószágok ellátására béreltek 1170 hektár szántót és közel 300 hektár rétet, legelőterületet.

- Ma is ez a gazdálkodásunk alapja - mondja Szegedi Ferenc ügyvezető igazgató. - Társaságunkat hatan alapítottuk, jelenleg is ennyien üzemeltetjük, és 76 alkalmazottnak adunk munkát. Időközben 460 hektár szántót, a föld-alap törvénye szerint, mint tulajdonosok kivásároltunk, az is a társaság működését szolgálja. Ma is uralkodó ágazatunk a sertéstenyésztés, a hízlalás, a tejelő tehenészet, valamint az állattenyésztést kiszolgáló növénytermelés - mondta az igazgató.

A sertéstelepen 560 tenyészkoca és szaporulata él, tavaly például 10 ezer 500 hízót tudtak értékesíteni.

- Tavaly őszig hasznot hozott a sertéstartás, de változott a helyzet. Megemelkedtek a takarmányárak, miközben a hízók felvásárlási ára stagnált. Megtermeljük a szemes- és tömegtakarmányt, de a szükséges kiegészítők ár-emelkedése megnövelte az önköltséget. A gondokat tovább fokozzák az idei emelkedő növénytermesztési költségek. A műtrágya, a vetőmag, a növényvédő szer ára egyaránt magasba szökött.

Nem sok lehetőségük maradt a költségcsökkentésre, a társaság vezetője szerint annyit tehetnek, hogy a lehető legjobb árajánlatokat igyekeznek majd kihasználni.

- Az viszont örömre ad okot, hogy a tejtermelés biztos pont lett. Jelenleg 430 tehénből álló tejelő állomá-nyunk van a Felsőrajk közeli vicsori telepünkön. Öt éve biztos partnerünk a Sole-Mizo. A cég tisztességes árat fizet a tejünkért. Az első negyedévben 97 forintos átlag-árral számolhattunk, ami messze jobb a korábbiakénál. Igyekszünk teljesíteni a minőségi elvárásaikat, ők pedig pontosan elszállítják a tejet, és korrekt módon fizetnek.

A tavaly értékesített tej jóval meghaladta a 3 millió litert, aminek szinte teljes mennyiségét extrának minősítette a felvásárló.

- A tehenészetben a fejőház rekonstrukciójával számolunk, amit egy-két éven belül valósítanánk meg. Ezen túl, az állatjóléti program keretében a borjútartás ketreceit akarjuk kicserélni, és javítjuk a takarmánykiosztás technológiáját. A sertéstelepen pályázatok segítségével építészeti és technológiai korszerűsítések vannak folyamatban. Ezek befejezése mellett a megnyert uniós és nemzeti pályázattal kiépítjük a hígtrágya elhelyezésének rendszerét. Utóbbi 350-400 millió forintba kerül, amihez saját erőből 120-150 millió forinttal kell hozzájárulnunk - sorolta terveiket a gazdaság vezetője.

További fejlesztésekkel is számolnak, mint mondta, csak akkor érezhetik magukat biztonságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!