Gazdaság

2008.05.19. 02:28

Főszerepben az innováció

Zalaegerszeg (tt) - Hazánk innovációs teljesítménye 34 évvel marad el az élenjáró országokhoz képest - hangzott el az EUROSTAT jelentése a pénteken megrendezett III. Innotech Konferencián. A 2007-es INNOREG pályázatok révén 914 millió forint áll rendelkezésre a régióban

Tódor Tamás

Van hová fejlődnie a hazai vállalkozásoknak az innováció és a kutatás-fejlesztés területén - összegezhető a Balaton Hotelben több szervezet által megrendezett szakmai rendezvény konklúziója. Tóth Viktor, a Nyugat-Pannon Fejlesztési Rt. vezérigazgatója az okok és miértek között előkelő helyen említette, hogy hazánkban nagyon kevesen hajlandóak egy korai szakaszban lévő innovációs projektre pénzösszegeket áldozni. Számos esetben gondot okoz a vállalkozások kiforratlan szakmai orientációja, alacsony kooperációs készsége, de a rendezetlen jogviszonyok is tudnak meglepetésekkel szolgálni. A vezérigazgató utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy a technológiai eljárásrend csak pontos és jogszerű dokumentálás után válik forgalomképes értékké.

Lőrincz Sándor, a KF Kutatás-Fejlesztési Tanácsadó Központ Kft. ügyvezető igazgatója az EUROSTAT idei márciusi jelentését ismertetve lehangoló adatot közölt: hazánk innovációs teljesítménye 34 évvel marad el az élenjáró országokhoz képest.

A Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség menedzsere, Nyeste Péter az innovációs pályázati lehetőségekről számolt be. Eszerint a 2007-es INNOREG pályázatok várhatóan május végén jelennek meg - a régióban összesen 914 millió forintnyi forrással élhetnek majd a kutatás-fejlesztés területén kibontakozni vágyó vállalkozások. A kiemelt célterületek közé a jármű-, a fa- és a bútoripar, valamint az egészségmegőrzéshez kapcsolódó technológiák tartoznak. A 2008-as INNOREG pályázatokat tervezik, kiírásuk év végére, jövő év elejére várható - a régiós keretösszeg akár az 1,3 milliárd forintot is elérheti.

A megyeszékhely innovációs és gazdaságfejlesztési elképeléseit Doszpoth Attila, a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. programigazgatója ismertette. Szólt a város ipari parkjairól, kiemelt szerepet szánva a 41 hektáros északi iparterületnek. Megtudtuk: a volt laktanya területén - a főiskola és a szakképző intézmények közelségére alapozva - tudásparkot kívánnak létrehozni, a látványtervek már el is készültek.

Ezek is érdekelhetik