Gazdaság

2007.02.08. 03:27

Több lesz a biotermék

Keszthely - Márciustól a Városüzemeltető Kft. veszi át a városi piac üzemeltetését. A cég üzleti politikájának lényeges eleme az, hogy a kistermelőket szeretné támogatni. Ennek érdekében az őstermelő árusoknak alacsonyabb helypénzt, a vásárlóknak több háztáji árut ígérnek.

Kassai Zsigmond

Míg alig néhány éve a piac évente 60-70 milliós árbevételeket prudukált, 2006-ban már csak alig 30 milliót hozott.

Az önkormányzat - vélhetően emiatt - a napokban úgy határozott, a piac üzemeltetését átadja a Városüzemeltető Kft.-nek.

- A bevételek csökkenése persze nem jelenti azt, hogy veszteséges lenne a piac - hangsúlyozta érdeklődésünkre Végh Szilárd, a Városüzemeltető Kft. ügyvezetője. - A nagyarányú infrastruktúrafejlesztések 2003-ban leálltak, azóta csak karbantartást végeznek, valószínűleg ez az egyik oka a mélyrepülésnek. Pedig az árusok és a vásárlók visszacsábításához szükség lenne további fejlesztésekre és kedvezményekre is.

Az ügyvezető szerint a további sikeres működtetés alapkérdése, hogy sikerül-e visszacsalogatni a piacra a kiskerti őstermelőket és biokertészeket. A zöldség-gyümölcsárusok nagy része ugyanis, az utóbbi években, nagykereskedésekben vásárolt árut értékesít. Kínálatukkal jobbára kiszorították a hagyományos kistermelő árusokat. A kereskedők másik része olcsó ruhaneműt, cipőt kínál a piaci közönségnek, úgy tűnik, mind nagyobb sikerrel.

- A kiskerti és biokertészeti termelőknek a jövőben különböző kedvezményeket adnánk, először is olcsóbbá tesszük a helyfoglalásukat - mondja Végh Szilárd. - Szeretnénk rendszeresíteni a bolhapiacot is, ahol nagyon kedvező helyfoglalási díjak mellett bárki eladhatná az ide szánt portékáit. Ezzel az akcióval, reményeink szerint, újra életet vinnénk az elnéptelenedett piactérre. Ugyanezt szeretnénk elérni az ünnepek környékén megrendeződő tematikus piacnapjainkkal is.

A Városüzemeltető Kft. a közeljövőben a parkolási rendet is megváltoztatná a piacon. Ennek részleteiről ugyan még nem lehet sokat tudni. Egy biztos, az árusok nagy része örömmel venné a változást.

A téren szétnézve kora délelőtt csakugyan kevés igazi kofát látni. A tér nagy részét az olcsó ruhaneműt árusító kereskedők foglalják el, de lehet kapni déli gyümölcsöt, egzotikus aszalt gyümölcsöket, sőt, kandírozott ananászt, papayát is.

Hagyományos kerti zöldséget, gyümölcsöt, tojást, elvétve látni.

Milics József méhész azon kevesek közé tartozik, akik több mint tíz éve árusítanak háztájit a keszthelyi piacon. Pultja roskadásig pakolva mézzel. Van itt akác- és hársméz, diós és lépes méz, többféle propolisz készítmény, vásárlót azonban alig látni. A pult másik oldalán házi befőttek tornyosulnak, fokhagyma, paprika és paradicsom, de kapható itt sáfrány is, és egyéb fűszerek is.

- Évek óta érzem, hogy csökken a forgalmam itt, a piacon - mondja a mézesüvegeket igazgatva. - Szerencse, hogy van egy bejáratott vásárlói köröm. Van aki majdnem mindennap vásárol, ilyenkor télen ebből élek meg. Nekem a magyar vevő az első - fűzi hozzá kedélyesen - habár akadnak itt olyanok is, akiknek csak a külföldiek számítanak, ők ilyenkor ki sem pakolnak.

Milics József azt mondja, elképzelés sincs, hogyan változik majd a piac, a helypénz csökkentésének azonban minden bizonnyal örülne.

- Egész évben ugyanannyit fizetünk, a bérleti díjakban nem tesznek különbséget a szezon és az év többi része között, pedig erre tényleg szükség lenne. A rossz idő sem kedvez nekünk. Az emberek esőben, hidegben nemigen vásárolnak a piacon.

Az őstermelő méhész úgy látja, többen vásárolnának a piacon, ha változna a parkolási rend.

- A nagyáruházak mellett ingyenesek a parkolók. De ha valaki bejön hozzám egy üveg mézért, máris fizetett kétszáz forintot csak a parkolásért. Minek jönne akkor ide. Ráadásul a multikkal a vásárlási szokások is megváltoztak. A hipermarketekben úgyis mindent egy helyen meg lehet kapni. Minden kéznél van, sokszor az sem számít, hogy az ott kapható zöldségnek rosszabb a minősége.

Lázár Béláné a szomszédos placcon árusít: szintén őstermelő. Nemesbükről érkezik hajnalonként, hogy a ház körül és a családi birtokon termett zöldséget, tojást árulja. A hetvenéves asszony nyugdíját egészítené ki, azt mondja azonban, egyre kisebb sikerrel.

- A jóisten tudja miért, de egyre kevesebben vásárolnak. Hetente többször előfordul, hogy úgy megyek haza, hogy nem vettek tőlem semmit. Pedig sok mindent árulok ám - mutatja maga előtt az asztalon heverő portékát. Alma, dió, szárazbab és lencse éppúgy szerepel a kínálatban, mint a házi befőtt, a saját készítésű kenőtoll, a tojás, vagy a dughagyma. - Amit a földbe teszünk, azt megsokszorozva adja vissza, csak legyen, aki megvegye, de sajnos a piac már nem olyan, mint régen volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!