Foci

2013.06.28. 09:19

Konföderációs Kupa: brazil vagy spanyol győzelem?

A házigazda brazil csapat sorozatban harmadszor diadalmaskodhat, míg a világ- és Európa-bajnok spanyol válogatott először szerezheti meg a trófeát a labdarúgó Konföderációs Kupa magyar idő szerint vasárnap éjfélkor kezdődő fináléjában.

MTI

A Selecao annak ellenére, hogy jelenleg csak a világranglista 22. helyén áll, rendkívül magabiztos teljesítménnyel, a csoportkörben a japánokat, a mexikóiakat, majd az olaszokat, az elődöntőben pedig a nagy rivális uruguayiakat legyőzve jutott a döntőbe. A nemzeti csapatot 2002-ben világbajnoki címre vezető Luiz Felipe Scolari együttesének egyértelműen húzóembere a válogatottban korábban mutatott teljesítménye miatt több alkalommal is kritizált Neymar, aki mindhárom csoportmérkőzésen eredményes volt, majd az elődöntőben is oroszlánrészt vállalt a továbbjutás kiharcolásából.

A spanyol válogatott Uruguay legyőzésével kezdte a tornát, majd Tahiti 10-0-s kiütésével megdöntötte a Konföderációs Kupa gólrekordját. A nigériaiak elleni sikerrel 28 meccsesre "hízott" a gárda veretlenségi sorozata. Vicente del Bosuqe tanítványai tétmeccsen legutóbb a 2010-es dél-afrikai világbajnokság nyitófordulójában, a svájciaktól kaptak ki. A veretlenségi széria az olaszok elleni elődöntőben sem tört meg, igaz, a spanyolok csak büntetőkkel diadalmaskodtak.

"Úgy gondolom, mindenki ezt a két csapatot várta a döntőbe, mindkét gárda meg is érdemelte" - nyilatkozta Iker Casillas, a spanyolok csapatkapitánya. Hozzátette: mindkét fél számára rendkívül fontos a finálé, s a braziloknak hazai közönség előtt csakis a győzelem lehet elfogadható.

A házigazdáknak más okból is "élet-halál" kérdés a kupa elhódítása, ugyanis az országban a torna kezdete óta folyamatosan tüntetések zajlanak, amelyek egyik apropója a jövő évi világbajnokság rendezésére szánt hatalmas összeg. Egy esetleges diadal részben elnémítaná a kritikus hangokat.

A vasárnap 18 órakor kezdődő bronzmérkőzésen az olaszok az uruguayiakkal csapnak össze.

A döntő várható kezdőcsapatai:

Brazília: Júlio César - Dani Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho, Luiz Gustavo, Oscar - Hulk, Fred, Neymar

Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Torres, Silva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!