Foci

2012.03.02. 11:08

Bundabotrány: öngyilkos lett a REAC klubigazgatója (frissítve)

Negyvenhét évesen öngyilkosságot követett el Kutasi Róbert, a labdarúgó NB II-ben szereplő REAC igazgatója csütörtökön - közölte honlapján a klub péntek reggel.

MTI

"A REAC elnöksége mély fájdalommal tudatja azt az iszonyatos hírt, mely egyben számunkra felfoghatatlan is, klubunk igazgatója, Kutasi Róbert 2012. március 1-én az értelmetlen halált választotta! Az űr, melyet maga után hagyott, soha nem pótolható" - áll az egyesület közleményében. Kutasi Róbertet a klub saját hallottjának tekinti.

A másodosztályú klub az elmúlt napokban azzal került a figyelem középpontjába, hogy kedden - nyolc mérkőzés manipulálásának gyanúja miatt - a Központi Nyomozó Főügyészség őrizetbe vette és kihallgatta az egyesület hat jelenlegi és volt futballistáját.

"Vége az életemnek. Amiért harcoltam, mind semmivé vált, abban a klubban gyűrt maga alá a mocsok, amelyért dolgoztam, azok az emberek tettek tönkre, akikben megbíztam. Csúzlival lövöldöztem az aknavetőkre, s belátom, vereséget szenvedtem" - olvasható Kutasi Róbert csütörtöki nyilatkozata a Nemzeti Sport pénteki számában. 

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapja megemlékezésében arról írt, hogy Kutasi - aki az NB II-es bizottság elnöke volt - a kilencvenes évek elejétől egészen haláláig sportújságíróként is dolgozott, s az utóbbi tizenegy évben klubigazgatóként vezette a REAC csapatát.

Sportvezetői karrierje során betöltötte a sajtófőnöki posztot az MLSZ-nél, és a szövetség elnökségi tagja is volt, 2010-ben jelentős szerepet vállalt a jelenlegi elnökség felállásában. A közlemény szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség "megrendülten és mély fájdalommal búcsúzik Kutasi Róberttől." 



Bundabotrány (kronológia)

A bundaügyben eddig összesen 25 személyt hallgatott ki a főügyészség gyanúsítottként, közülük jelenleg tizen előzetes letartóztatásban, négyen házi őrizetben vannak, illetve egy személy lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

2011. június 29.: hét személyt, három labdarúgót és négy játékvezetőt vesznek őrizetbe a bundabotrány magyarországi vonatkozásában: H. Gábor, K. Zoltán és L. Mátyás futballistákat, valamint Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián, Csák János és Mocsári Tamás bírókat. K. Zoltánról - akit a szervezet magyarországi vezetőjének neveznek - később kiderül, hogy Kenesei Zoltán, korábbi NB I-es labdarúgó. Lengyel, Selmeczi és Csák az észt-bolgár felkészülési mérkőzés - amely négy büntető után 2-2-re végződött - kapcsán került gyanúba. A három játékvezetőt augusztus 10-én a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) örökre eltiltotta.

2011. augusztus 12.: vesztegetéssel és felbujtóként elkövetett hamis tanúzással gyanúsítják Ponczók Csabát, a Videotontól eltanácsolt, tavasszal a Vasasnál kölcsönben szerepelt futballistát.

2011. október 27.: gyanúsítottként hallgatják ki Sz. Györgyöt, három rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozójának, tagjának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A gyanú szerint Sz. György a 2010. május 5-én lejátszott Diósgyőr-Nyíregyháza (0-1) első osztályú bajnoki mérkőzés előtt Horváth Gábor segítségével felkereste a Diósgyőr FC három labdarúgóját, és nekik 3-3 ezer eurót ígértek, majd adtak azért, hogy a játékosok az elkövetői kör fogadása szerinti eredmény elérése érdekében és kívánságának megfelelően befolyásolják a mérkőzés végeredményét. Mivel az elkövetői kör végül a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, a megkeresett játékosok a vesztegetési pénzt a mérkőzés után visszaadták.

2011. november 12.: a nemzetközi fogadási csalásokkal kapcsolatos ügyben őrizetbe veszik Andruskó Attilát, az NB II-es Kozármisleny labdarúgóját. A gyanú szerint a játékos 2009. április 21-én, a Honvéd-Siófok Magyar Kupa elődöntő előtt, a Siófok labdarúgójaként kapcsolatba lépett és megállapodott a német bundabotrány központi figurájával. Megállapodásuk arról szólt, hogy a labdarúgó játékostársai segítségével, az általa kért összesen 15-20 ezer euró ellenében a külföldi bűntársai által tervezett fogadásnak megfelelően befolyásolja a mérkőzés eredményét. A túl nagy kockázat miatt az elkövetői kör végül mégsem fogadott a mérkőzésre, így a pénzt sem fizették ki a játékosnak.

2011. november 14.: a nemzetközi fogadási csalásokkal kapcsolatos ügyben előállítják, később őrizetbe veszik Sütő Lászlót, az NB I-es Vasas-Híd futballistáját, valamint Horváth Gábor volt labdarúgót. Előbbi még a Siófok futballistájaként került gyanúba, utóbbit a korábbi bűncselekményéhez képest további négy meccs manipulációjában való részvétel kapcsán gyanúsított meg a főügyészség.

2011. november 15.: egy FIFA-licences játékosügynököt vesznek őrizetbe Szarvason, a nemzetközi fogadási csalásokkal kapcsolatos ügyben. K. Zsolt a gyanú szerint a 2009. április 21-én lejátszott Honvéd-Siófok (2-2) Magyar Kupa-elődöntő, továbbá a 2009. április 25-én rendezett Siófok-Kaposvár (2-5) és a 2009. május 23-án lejátszott ZTE-Siófok (5-3) NB I-es meccs eredményét próbálta befolyásolni.

2011. november 30.: bilincsben viszik el Aczél Zoltánt, a Haladás Sopron Bank vezetőedzőjét csapata Videoton elleni Magyar Kupa-mérkőzését követően. Vele szemben két rendbeli gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja merült fel. A gyanú szerint Aczél a 2009. április 21-én lejátszott Honvéd-Siófok (2-2) Magyar Kupa-elődöntő előtt a Siófok labdarúgócsapatának edzőjeként elfogadta játékosai, Sütő László és Horváth Gábor azon ajánlatát, hogy fejenként 3-4000 euró ellenében legalább két góllal elveszítik a mérkőzést. Azt is megígérte, hogy a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően fogja összeállítani. Az elkövetői kör végül Aczél és a játékosok hajlandósága ellenére a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, így a megállapodásban foglalt összeg kifizetésére nem került sor.
A főügyészség szerint a tréner a 2009. május 23-án lejátszott ZTE-Siófok (5-3) bajnoki előtt elfogadta Sütő László és Horváth Gábor ajánlatát, miszerint 4000 euró ellenében ő is részt vesz a mérkőzés eredményének olyan befolyásolásában, hogy legalább két góllal elveszítik a mérkőzést. Aczél tudva arról, hogy a manipulációban játékosként pontosan kik vesznek részt, a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően állította össze. Mivel a mérkőzésen az elvárt eredmény született, a meccs után Sütő Lászlótól és Horváth Gábortól átvette az ígért 4000 eurót.

2011. december 13.: A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága felfüggeszti a sportszakmai tevékenység alól Aczél Zoltánt.

2011. december 16.: újabb három gyanúsítottja és egy megnevezett manipulált mérkőzése van a bundaügynek: H. Gyula, K. Norbert, és Tusori Richárd az újabb gyanúsítottak, akik mindannyian a Siófok labdarúgói voltak, illetve utóbbi jelenleg is az. A gyanú szerint a 2008. november 9-én lejátszott Siófok-Zalaegerszeg mérkőzésen (1-4) manipulált eredmény született.

2012. február 12.: a Liszt Ferenc Repülőtéren őrizetbe veszik, majd gyanúsítottként hallgatják ki a nemzetközi fogadási csalásokkal kapcsolatos ügyben Schultz László volt futballistát, akivel szemben jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérlete és vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja merült fel. A megalapozott gyanú szerint Schultz László 2010-ben egy olyan nemzetközi bűnszervezetnek lett a tagja, amelyben a vezető alatt közvetlenül elhelyezkedő szinten öt fő szervező állt, közöttük az Schultz Lászlóhoz kapcsolódó Kenesei Zoltán.

2012. február 15.: újabb gyanúsított: Egerben őrizetbe veszik, majd gyanúsítottként hallgatják ki S. Balázs futballistát. A gyanú szerint S. Balázs 2007 szeptembere és 2008 májusa között a REAC labdarúgójaként négy mérkőzés kapcsán elfogadta egy eddig be nem azonosított személy ajánlatát, hogy fejenként legalább 2500 euró - az egyik esetben legalább 100 ezer forint - ellenében további játékostársaival együtt részt vesz találkozók eredményének olyan befolyásolásában, hogy két góllal elveszítik az adott mérkőzéseket.

2012. február 21.: őrizetbe veszik Lippai Ákost, a Diósgyőr labdarúgóját: a futballistával négy rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúját közölték.

2012. február 28.: a fogadási csalásokkal kapcsolatos ügyben ezúttal a REAC labdarúgócsapatának hat jelenlegi, illetve korábbi játékosát állítják elő a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai. A futballistákat két nappal később előzetes letartóztatásba is helyezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!