Foci

2010.07.27. 05:39

Egervári Sándor : a 2014-es brazíliai vb-t érdemes megcélozni

Néhány hét közös munka után tavaly ősszel világbajnoki bronzéremre vezette az U20-as együttest, ez volt a belépő a szövetségi kapitányi kinevezéshez. Egervári Sándor váltja Erwin Koemant a felnőtt nemzeti csapatnál.

Horog László

Hetek óta a levegőben lógott Koeman menesztése, továbbá az utánpótlást irányító Egervári Sándor kinevezése. Erre a hétvégén került sor.

Az új szövetségi kapitányt nem könnyű utolérni. Amikor végre sikerül, azonnal közli, igyekeznünk kell, mert rengetegen keresik, igyekszik minden sajtóorgánumnak a rendelkezésére állni.

- Korábban kétszer merült fel, hogy szövetségi kapitány lesz. Először tíz éve ön nem vállalta a felkérést, mert élő szerződése volt, bajnoki címre tört a Dunaferrel, később hiába önt jelölte döntő fölénnyel az edzőbizottság, Lothar Matthus lett a befutó. Érez most elégtételt?

- Nem így fogalmaznék, hanem úgy: örülök, hogy ezúttal engem választottak. Nemes feladat megoldására vállalkoztam, bízom abban, hogy eredményesebbé tehetem a magyar futballt a kollégáimmal. Tény, csalódott voltam, amikor az edzőbizottság 2003 decemberében döntő fölénnyel engem javasolt kapitánynak, ám az akkori vezetés nem engem nevezett ki. Három esztendővel korábban én mondtam nemet, ugyanis futó szerződésem volt, nem éreztem volna korrektnek, ha elhagyom a klubcsapatomat, ahol eredményes voltam és nagyon jól éreztem magam.

- A szeptemberben kezdődő Eb-selejtezők előtt, augusztus közepén mutatkozik be Londonban. Ebben komoly veszély van, ugyanis a vb-n kudarcot valló angolok ellen lehet, hogy nagy verésbe szaladnak bele.

- A vereség valóban benne van a pakliban, a meccsre megpróbálunk becsülettel felkészülni. Az valóban nem szerencsés, hogy mindössze két közös edzéssel a lábunkban lépünk pályára, de nincs mit tenni. Ugyanis a klubok érthető módon, hosszabb időre nem engedik el a játékosaikat, hétfőn utazunk, aznap, valamint kedden is edzünk, szerdán pedig következik a mérkőzés. Ez a dolog rosszabbik oldala, a jó pedig az, hogy legalább egy mérkőzést vívunk az Eb-selejtezők előtt.

- Utoljára 1986-ban szerepeltünk világversenyen, ön akkoriban a szövetségi kapitány, Mezey György segítőjeként dolgozott. Lát esélyt arra, hogy a közeljövőben ott legyünk Eb-n vagy vb-n?

- Egyelőre nem reális cél a részvétel. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne okozhatnánk bombameglepetést Eb-selejtezőkön. Jócskán akadtak váratlan eredmények a legutóbbi vb selejtezőin, sőt a nemrég véget ért világbajnokságon, reményeim szerint mi is hasonlóval jelentkezünk. Az alapvető cél az Eb-selejtezőkön a 2-3. hely megszerzése, ha összejön, előrelépésről beszélhetünk, mivel a csapat a legutóbbi, vb-kvalifikációs sorozaton a negyedik helyen zárt, előzőleg pedig az ötödiken. Úgy gondolom, a 2012-es Eb-n való részvételnek az esélye nem túl nagy, azonban a 2014-es brazíliai vb-n ott lehetünk. Persze, ehhez nyugalom, türelem és szisztematikus építkezés szükséges. Tisztában vagyok azzal, hogy Magyarország a tízmillió szövetségi kapitány országa, ahol mindenki ért a labdarúgáshoz. Az elnök úrral abban maradtunk, a szerződésem meghatározatlan időre szól, szabad kezet és türelmet kapok a munkához.

- Amikor a közelmúltban nemet mondott a Fradi ajánlátára, többen arra gondoltak, azért nem fogadta el a felkérést, mert már tudta, csak idő kérdése és szövetségi kapitány lesz. Ez így van?

- Valóban nemet mondtam a zöld-fehérek intiválására, ám az indok más. Ezért hárítottam el a felkérést, mert élő szerződésem volt és van a szövetséggel, ráadásul az utánpótlásnál komoly munkát végeztem. Az egyiptomi bronzérem után azt a célt tűztük ki a fiúkkal, hogy kijutunk az Eb-re, onnan pedig a londoni olimpiára. Erre van is esély, a gárda kétszer játszik a bosnyákokkal és egyszer Wales legjobbjaival. Ha mindegyik mérkőzését megnyeri, biztosan Eb-résztvevő, de a dolgok szerencsés alakulása esetén egy botlás is beleférhet, akár csoportmásodikként is kvalifikálhat. Csányi elnök úr kikérte a véleményemet, kit látnék szívesen utódomként a kispadon, én pedig Róth Antalra szavaztam, aki korábban már kiválóan dolgozott az utánpótlás-válogatottnál.


Egervári Sándor háromszoros bajnok 
Egervári Sándor 1950. július 15-én született Pomázon, bár élvonalbeli labdarúgó volt, játékosként nem volt kimagasló, szakvezetőként annál eredményesebb. Mezey György stábjának tagja lett a nyolcvanas évek elején, az edzőt követte Kuvaitba is, sőt Mezey későbbi, hazai állomáshelyein is együtt dolgoztak. Egervári 1993-ban vezetőedzőként mutatkozott be, háromszoros bajnok, kétszer az MTK-val, egyszer a Dunaferrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!