Foci

2008.05.02. 13:36

Petrovics helyett Nagy Mihály

Zalaegerszeg (bl) – Már januárban is beszédtéma volt, hogy edzôt váltanak a ZTE FC-nél. Szlavko Petrovics irányításával a vártnál gyengébben szerepelt a gárda.

Bóbics László

Még a nyáron azt a célt tûzték ki a klubnál, hogy kijussanak a nemzetközi porondra. Menet közben ez változott, már a csapatépítéssel is megelégedtek volna. Ez sem ment, mert a Magyar Kupából, majd a Ligakupából is kiestek. A bajnokságban kilencedikek. A vezetés szerdán döntött: Szlavko Petroviccsal közös megegyezéssel szerzôdést bontanak, s Nagy Mihály lesz az utódja.   

– Két fontos feladatom van – kezdte a mezôtúri, de már 17 éve Szombathelyen élô egykori NB I-es futballistából lett szombathelyi, majd soproni szakmai igazgató, aki késôbb másodedzô volt az élvonalban. Sárváron és Bükön pedig elsô számú trénerként dolgozott. 

Jelenleg a ZTE vezetôedzôje, és a klub utánpótlás képzésének irányítója. 

– Megpróbáljuk a Fehérvárral szembeni 7 pontos hátrányunkat ledolgozni, és az 5. helyet megszerezni. Mindemellett olyan játékot szeretnénk produkálni, amellyel kiszolgáljuk a közönséget. Az eddiginél sokkal harcosabb és látványosabb focit kell nyújtani, ami jellemzô volt a hajdani jó ZTE-kre. A másik nagy feladat az, hogy az NB III-ban élen álló együttesünk tartsa meg pozícióját, vagyis legyen bajnok. Ezért a keret futballistáival úgy kell gazdálkodnom, hogy mind a két oldalon ütôképes csapatunk legyen. 

– Kik a segítôi? 

– Olyan embereket választottam magam mellé, akik szeretik és tisztelik ezt a klubot, na és szakmailag is képzettek. Így Bán István mellett visszatér Balázs Zsolt. A kapusedzô Jakab Csaba marad. 

– Tegnap délelôtt megtartotta az elsô edzést, elôtte pedig az öltözôben beszélgettek. 

– Jó pár dolgot kiemeltem, többek közt azt, hogy a klub a tulajdonosból, a szurkolókból és az utánpótlásból áll. Ezek a hagyományok. A játékosoknak ennek meg kell felelni. A közönség kapja vissza azt a csapatot, amely képes az utolsó pillanatig küzdeni, hajtani, s mindemellett még szórakoztató futballt is produkálni. Sok minden szóba került, többek közt azt is kértem a játékosoktól, hogy próbálják meg Waltner Robit segíteni abban, hogy gólkirály legyen. Ez valamennyiünk életében nagy dolog lenne. Azt is kiemeltem, hogy át kell éreznünk a csapat helyzetét, sokkal nagyobb felelôsséggel kell az eddiginél futballozni, s készülni a találkozókra. Korrekt, munkát és odaadó játékot várok. Aki nem tud ennek az alapvetô feladatnak megfelelni, azzal nem számolok. 

A beszélgetést követôen hatvan perces edzést tartottam, ahol a szombati Nyíregyháza elleni találkozó bizonyos elemeit gyakoroltuk. Sokkal összeszedettebben kell védekeznünk, no és a támadások befejezésére is oda kell figyelni. A távozó tréner és a klubvezetés, köszöni, de a tényeken kivül nem kiván többet mondani. A másodedzô, Mihalecz István sorsa még nem dôlt el.  

Ezek is érdekelhetik