Foci VB 2022

2022.12.20. 17:47

A világbajnokság eredményei és díjazottjai

2022-ben rendhagyó időpontban, november 20. és december 18. között rendezték meg Katar öt városának nyolc stadionjában a 22. labdarúgó-világbajnokságot. A világbajnoki címet – története során harmadszor – Argentína hódította el, miután a 120 perc után 3–3-ra végződő döntő tizenegyespárbajában 4–2-re legyőzte a címvédő Franciaországot. Íme, a 32 válogatottat felvonultató torna összes eredménye és a torna díjazottjai!

Nemzeti Sport

Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

A TORNA DÍJAZOTTJAI

ARANYLABDÁS (A TORNA LEGJOBB JÁTÉKOSA): Lionel Messi (Argentína), 2. Kylian Mbappé (Franciaország), 3. Luka Modric (Horvátország)
ARANYCIPŐS (GÓLKIRÁLY): Kylian Mbappé (Franciaország) 8 góllal, 2. Lionel Messi (Argentína) 7, 3. Julián Álvarez (Argentína) és Olivier Giroud (Franciaország) 4-4
ARANYKESZTYŰS (A LEGJOBB KAPUS): Emiliano Martínez (Argentína)
A LEGJOBB FIATAL JÁTÉKOS (2001. január 1. után születettek): Enzo Fernández (Argentína)
FIFA FAIR PLAY DÍJ: Anglia

A VILÁGBAJNOKSÁG KÜLÖNLEGESSÉGEI

Katar 2010 decemberében nyerte el a rendezési jogot, a végső szavazáson az Egyesült Államokat megelőzve. A zürichi voksolás első körében Ausztrália, a másodikban Japán, a harmadikban Dél-Korea esett ki a pályázók közül.

• Katar volt az eddigi legkisebb területű vb-házigazda (11 581 km²);
• először rendezték meg a világbajnokságot muszlim többségű országban, az arab világban, míg Ázsia 2002 (Dél-Korea, Japán) után másodszor volt házigazda;
• ez volt az első vb, amelyet nem a hagyományos időpontban (május, június, július) rendeztek meg; a nemzetközi versenynaptár zsúfoltsága miatt a program sűrített volt, a csoportkörben – a nyitányt leszámítva – minden játéknapon négy mérkőzést játszottak le, és 28 nap alatt lezajlott a világbajnokság összes (64) mérkőzése;
• a finálét Katar nemzeti ünnepén, december 18-án játszották le;
• ez volt az utolsó 32 csapatos döntő; a 2026-os tornán (házigazda: Egyesült Államok, Kanada, Mexikó) már 48 válogatott vesz részt.

További részletek a nemzetisport.hu-n.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!