Erdővédő

2011.06.18. 07:08

Erdésztalálkozó: hatszázan érkeztek a 142. vándorgyűlésre

Zalaegerszegen tartja 142. vándorgyűlését az Országos Erdészeti Egyesület. Pénteken 600 erdész érkezett a megyeszékhelyre az ország minden részéből, hogy részt vegyenek a programon.

Hajdu Péter

Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója a sportcsarnok előtti téren tartott megnyitójában a szakma jeles éveként említette az ideit, amikor fennállásának 160. évfordulóját ünnepli a nagy múltú erdészegyesület. Megemlékezett arról is, hogy az ENSZ az erdők nemzetközi évének nyilvánította 2011-et, továbbá az erdő az állam és az egyén által védendő nemzetközi örökség fogalmaként került be az új alkotmányba. Tevékenységükkel kapcsolatban megjegyezte: ellenszélben végzik a munkájukat. Mint közölte, manapság aki erdőgazdálkodóként a fából kíván megélni, ritkán kerül pozitív hősként az újságokba. Szomorúságát fejezte ki amiatt, hogy a tervszerű és a hatóságok által jóváhagyott fakitermeléseket a közvélemény hajlamos összemosni az illegális erdőirtással.

A Zalaerdő 13 éve volt a vándorgyűlés házigazdája, e távra visszatekintve néhány adattal jellemezte a szakmai változásokat. Akkor az állami erdőgazdaság véghasználati fatömegét kétharmad részben tarvágások, egyharmad részben felújító vágások adták. Mára ez az arány megfordult.


- Tisztában vagyunk azzal, hogy a velünk szemben támasztott elvárások fokozódnak, elhallgatnunk azonban nem szabad, hogy az erdőgazdálkodónak még sokáig a kitermelt fából kell megélnie - mondta Rosta Gyula.

Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára üdvözölve a vándorgyűlést, többek között elmondta: Az erdők az ország természeti értékei között kimagasló jelentőségűek, ezekben az erdőkben a XXI. századi társadalmi elvárásoknak megfelelve gazdálkodni nagy felelősség, sikeresen gazdálkodni pedig valódi érdem. Az államtitkár az erdőgazdálkodást a készülő nemzeti vidékfejlesztési stratégia egyik fontos sarokkövének nevezte.

Gyutai Csaba polgármester üdvözlő szavai után az erdészek a megye több részén ismerkedtek a zalai erdészek munkájának eredményével, a helyi adottságokkal, nevezetességekkel, és a vándorgyűlés emlékére mindenhol elültettek egy-egy tiszafát, ami idén az év fája.

Mi az egyik csoportot a 2. Zalaszentgyörgyi Erdőbirtokosság területére követtük, ahol Vissi Géza, az OEE zalaegerszegi titkára, valamint Jozwiak Bernard erdőgazdálkodó mutatta be a területet, és ismertette a zalai magánerdő-gazdálkodás sajátosságait.

A terepen tartott szakmai programokról visszatérve a sportcsarnokban éjszakába nyúló baráti találkozóra került sor, ma délelőtt pedig ünnepi közgyűléssel, kitüntetések átadásával ér véget az Országos Erdészeti Egyesület zalai programja.


PROGRAMOK
A vándorgyűlés Nagykapornaknál a tölgygazdálkodással, Szentgyörgyvölgyön a szálalással és folyamatos erdőborítással, Zalaszentgyörgyön a magánerdőkkel foglalkozott, voltak, akik a csömödéri kisvasúthoz mentek, illetve Zalaegerszeg nevezetességeivel ismerkedtek.



ERDŐVÉDŐ - olvassa el dossziénk cikkeit! KLIKK IDE!


Várjuk olvasóink erdőkkel kapcsolatos észrevételeit, témajavaslatait.
ÍRJON NEKÜNK!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!