Erdővédő

2011.03.30. 17:08

A város jelképe: tavaly az év hazai fája lett a letenyei platán

A letenyei kastélyparkban álló platán tavaly az év fája lett Magyarországon, idén pedig az európai év fája megtisztelő címért zajló versenyben szerezte meg a harmadik helyet.

Kelemen Valéria

A Szapáry grófok építették ki a város központjában található parkot, melyből mára  csak 5,6 hektár maradt meg, de az  változatos, mintegy száz fát és cserjét számláló fajösszetétele miatt most is jelentős értékkel bír. Kiemelkedő kincse a Letenye jelképévé vált, 615 cm körméretű, 20 méter magas platán, melynek koronaátmérője a 36 métert is meghaladja. A letenyeieknél bevált szokás, hogy vendégeiket elviszik a híres fához, s egy-egy esküvő után az ifjú párok is ott fotózkodnak. Versek, novellák, szerelmes levelek és festmények ihle-tője ez a terebélyes platán, s városi ünnepségek gyakori helyszíne is.


Az utóbbi évtizedekben a  kórustalálkozók népdalait is ugyanolyan szótlanul hallgatta a fa, miként tűrte szelíden a rockfesztiválok hangzavarát. Régen bálokat is tartottak az árnyékában, mára ez megszűnt, éppen az egészsége védelmében. A sokat megélt matuzsálem rászolgált már egy kis törődésre, ápolásra, hiszen a sebei, melyeket az idő és a felelőtlen emberek ejtettek rajta, a vidáman játszó gyerekek és az ott pihenő nyugdíjasok számára is láthatóak.

A kastélypark éke, a helyi közösség életében központi szerepet betöltő csodálatos platán az őt jelölő Letenyéért Közéleti Egyesület mozgósító munkájának eredményeként lett 2010-ben az év fája hazánkban,  és 8836 szavazattal idén a harmadik Európában.  Letenyének, Zala megyének és Magyarországnak is hírnevet hozva. 



ERDŐVÉDŐ - olvassa el dossziénk cikkeit! KLIKK IDE!


Várjuk olvasóink erdőkkel kapcsolatos észrevételeit, témajavaslatait.
ÍRJON NEKÜNK!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!