A legszebb kert

2018.10.07. 07:00

Hagyományos és különleges is terem Nemes Gézáné kertjében

Csokimenta, díszcsalán, piros bogyós orbáncfű, batáta, legyezőpálma, falusi-mályvák, paprikák, paradicsomok békés együttélésben virulnak egy majdnem belvárosi kiskertben.

Fincza Zsuzsa

Nemes Gézáné Ili a nyíló kékszakáll bokor mellett – a lombhullató cserje nyár végétől egészen a fagyokig virágzik Fotó: A szerző

Többszörös nyertes a legszebb kertek között

Nemes Gézáné, Ilike neve ismerősen csenghet a kertkedvelő zalaegerszegiek körében, hosszú évek óta részt vesz a város legszebb virágoskertje és a legszebb konyhakertje megmérettetésekben, és mindig dobogós, legtöbbször első helyezést ér el. Pedig nem túl nagy a portája – de annak szinte minden milliméterén lakik valamilyen szép, vagy finom növény. A bejáratnál a legegyszerűbb falusi virág, a bájos fehér mályvarózsa, vele szemben a kerti pillangóvirág fogadja a vendéget.

Nemes Gézáné Ili a nyíló kékszakáll bokor mellett – a lombhullató cserje nyár végétől egészen a fagyokig virágzik Fotó: A szerző

– Baktüttösön nőttem fel, onnét a régi falusi növények tisztelete. Édesanyám is nagyon szerette a virágokat, de ő nem ért rá sokat bíbelődni velük, így „csak” a hagyományos rózsák, bazsarózsák, mályvarózsák, violák és muskátlik között nőttem fel. Immár 51 év óta élek itt Zalaegerszegen, ebben a Szilágyi Erzsébet utcai kertes házban, ide már a különleges növények is bekéretkeztek – mutatja.

Legyezőpálma dipladeniával,
alias tölcsérjázminnal

Számos egzotikum megtalálható

Nemesné büszkén az egzotikumokat, közöttük a mézillatú japán naspolyát, amely jövőre talán már terméssel is megörvendezteti a gazdáját. A lépcsőnél bougainville trónol, hívjuk inkább murvafürtnek, mindjárt otthonosabban érzi magát az egerszegi kertben. A 38-40 éves legyezőpálma törzsére akasztva sandewille, azaz dipladenia, honosított nevén tölcsérjázmin virul, télre mindkettőt becipelik a garázsba, a 10 leánderrel egyetemben. Csak azokat előtte ki kell ásni a földből, hogy komfortosabban érezzék magukat, tavasszal mindig kiülteti őket a gazdájuk.

Régi, falusi paprikafajták

Természetesen a citromfa is fedezékbe vonul majd, a gazdasszony dicséri: annyit terem, hogy ellátja a családot.

– A batátát az idén egy nagy cserépbe ültettem, tavaly ugyanis megtámadták a férgek. Egyébként a legtöbb zöldség megterem, szeretem a régi falusi fajtákat, paprikából csak azt ültetek, paradicsomból is a hagyományosat szeretem, az ízfokozók helyett pedig a fűszernövényeket használom. Rozmaring, levendula, bazsalikomok, citromfű, zsálya, sokféle menta, s díszcsalán (a felsorolás nem teljes) illata vetélkedik a virágokéval – most nyerésre állnak, nem úgy tavasszal, amikor a nárciszok, a jázminok, a jácintok, az orgonák, az ibolyák, a bazsarózsák mellett nincs sok esélyük. Az egyik évben például a fás bazsarózsán 215 virág nyílott.

A levéltetvek ellen a sarkantyúka nyújt védelmet
Az illatos díszcsalán nyáron a legszebb, amikor virágzik

Azért most is van min döngicsélniük a méheknek, a zengőlegyeknek: az őszirózsák, dáliák, a kékszakáll, hortenziák, muskátlik serege és 80 tő rózsa kínálja virágporkészletét. Amúgy tavasszal is akad munkájuk a szorgos kis rovaroknak: be kell porozniuk a gyümölcsfákat, ugyanis alma, barack, szilva, meggy, cseresznye is terem a városi kiskertben. Az igazi gyümölcsösből persze a szőlő sem hiányzik – a választék az Otellótól, a kormintól a legmenőbb csemegeszőlőkig terjed…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!