sztereotípia

2019.04.03. 14:00

Még mindig kevés lány választ fiúsnak tartott szakmát

A Lányok napja hatására ugyan növekedett az informatikai, műszaki pályát választó lányok száma, de még mindig jóval kevesebben vannak, mint a fiúk.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Stock Rocket

A lányok is jól tudnak teljesíteni a fiúsnak tartott szakmákban, de a sztereotípiák miatt nem választják a természettudományi, műszaki és informatikai pályákat – közölte a Lányok napját szervező Nők a Tudományban Egyesület elnöke szerdán az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.

Balázsi Katalin azt mondta, hogy 2012 és 2017 között hétről 12 százalékra nőtt a lányok száma a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, tehát történt némi növekedés, de még mindig kevés a lány a természettudományi, műszaki és informatikai területeken.

Az április 30-ai Lányok napja célja ezért az, hogy megismertesse a lányokkal és népszerűsítse körükben ezeket a szakmákat – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy a nyolc éve megszervezett eseményen eddig mintegy tízezer felső tagozatos általános iskolás és középiskolás lány vett részt. A lányok idén országszerte 1300 helyen – egyetemeken, cégeknél, kutatóintézeteknél – vehetnek részt ingyenes programokban; a jelentkezés hétfőn indult a kezdeményezés weboldalán.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!