Tudományos fordulópont

2019.01.22. 15:37

12-14 hetes várandós lehet az újabb „génszerkesztett babát” váró kínai nő

Ho Csian-kuj sencseni tudós tudományos kutatásában több önkéntes pár is részt vett.

A várandósság 12-14. hetében lehet az a kínai nő, aki szintén részt vett Ho Csian-kuj sencseni tudós tudományos kutatásában, amelynek keretében novemberben megszületettek az első génszerkesztett ikrek az ázsiai országban – közölte William Hurlbut, az amerikai Stanford Egyetem bioetikusa, aki már évek óta kapcsolatban állt kínai kollégájával.

Ho Csian-kuj novemberben egy hongkongi tudományos konferencián jelentette be, hogy olyan ikerpár jött világra, akiknek egy génjét genetikai olló használatával eltávolította, hogy ellenállóak legyenek a HIV-vírussal szemben. Részletek ismertetése nélkül közölte azt is, hogy egy második önkéntes kínai pár vár ilyen babát.

Bejelentése a tudományos világban óriási felháborodást keltett, kínai és külföldi szakemberek egyaránt elítélték a beavatkozást etikai és egészségbiztonsági szempontokból egyaránt.

Az illetékes kínai hatóság azonnal elrendelte mindazon tudósok kutatásainak felfüggesztését, akik közreműködtek a génszerkesztett ikerpár létrehozásában, mondván az a kínai törvényekbe és a tudományos etika alapszabályaiba ütközik.

Ho Csian-kuj tudományos kutatásáról a hazájában folyt hatósági vizsgálat megállapította, hogy a sencseni Tudományos és Műszaki Déli Egyetem kutatója megkerülte a tudományos felügyeletet és megsértette a tudományos irányelveket azért, hogy hírnevet szerezzen és meggazdagodjon. A sencseni egyetem hétfőn honlapján közölte, hogy azonnali hatállyal megszüntette Ho munkaviszonyát, tudományos kutatásait, oktatói munkáját. Ügyében rendőrségi vizsgálat is folyik.

Mint kiderült, nyolc pár vett részt Ho kutatásaiban, minden egyes esetben a férfi volt HIV-pozitív, a nők nem voltak HIV-fertőzöttek.

Ho kutatási eredményeinek közzététele után tudósok közölték, nem szükséges génszerkesztést végezni ahhoz, hogy megakadályozzák a HIV-fertőzés átterjedését apáról gyermekére.

William Hurlbut, aki nem értett egyet azzal, amit Ho a génszerkesztés terén tett, az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy két éve ismeri a kínai tudóst, akivel rendszeresen kiterjedt beszélgetéseket folytatott a génszerkesztésről, annak etikai vonatkozásairól, arról, mit szabad és mit nem lehet véghez vinni.

A hongkongi konferencia után szándékában állt felkeresni Ho laboratóriumát, de a génszerkesztett ikerpár megszületésének bejelentése után Hót a kínai biztonsági illetékesek védelme alá helyezték a sencseni egyetem egyik lakásában, ahol családja rendszeresen meglátogathatta. Hurlbut is beszélt vele hetente telefonon, de nem találkoztak, és hét napja nincs híre a kínai kutatóról.

Egy héttel a hongkongi konferencia után Ho elmondta nekem, hogy az ügyében folyó vizsgálatban tisztelettel bánnak vele, és elgondolkozott azon, mit kellett volna másképp tennie – mondta az AP amerikai hírügynökségnek.

„Nem tűnt úgy, mintha meg lett volna félemlítve vagy stressz gyötörte volna. Szabadon járkálhatott a campuson belül”

- tette hozzá.

Nem kezelik fogolyként, a hatóságok és a kínai tudós szerint is jó elképzelés volt, hogy elzárták őt a médiától és másoktól, akik kapcsolatba akartak lépni vele – magyarázta.

„Ügyét a törvények alapján komolyan kezelik, átadták a közbiztonsági szerveknek” – közölte a Hszinhua hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!