Életmód

2017.04.11. 17:00

Nem romlott a helyzet hazánkban az alkoholfogyasztást tekintve

Zalaegerszeg - "Nincs ok hisztériára, az elmúlt években nem romlott a helyzet hazánkban a drog-, illetve az alkoholfogyasztást tekintve."

Arany Gábor

Ezt a véleményét dr. Petke Zsolt, a budapesti Nyírő Gyula kórház addiktológiai osztályának vezető főorvosa fogalmazta meg érdeklődésünkre. A szakember a napokban a zalai megyeszékhelyen járt, a Báthory-középiskolában drogprevenciós előadást tartott, utána szakmai fórumon vett részt a kórházban, ez alkalomból sikerült pár szót váltani vele.

- Sem az alkoholfüggőség, sem a droghasználók aránya nem változott ahhoz képest, amennyien 20 évvel ezelőtt fogyasztottak - szögezte le dr. Petke Zsolt. - Nem nőtt az arány, azaz a lakosság 10 százaléka érintett az alkoholfüggéssel. A változás legfeljebb annyi, hogy valamivel korábban nyúlnak a szerhez, de még ezt sem lehet egyértelműen kijelenteni. Régen otthon vagy a hegyi pincében kezdtek pálinkázni a gyerekek az apjukkal, most meg a szórakozóhelyekre járnak és ez jobban látható a külvilág számára - fogalmazott.

Dr. Petke Zsolt- Nem kell pótszer a jó érzéshez, ha ez belülről fakad Fotó: Arany Gábor

Arra a felvetésre, hogy egyre több az új drog és ez növelheti a veszélyt, így reagált: - Nem ez a lényeg, alapvetően a függőség, mint személyiségvonás okozza az igazi veszélyt. Ennek kialakulásában viszont nem az újabb és újabb szerek felbukkanása, hanem a családi környezet a meghatározó. Pontosabban, a családon belüli elszigetelődés, a kommunikáció hiánya. Ezért gondolom azt, hogy minden függőséggel kapcsolatos diskurzusban inkább a családon belüli kommunikációt kellene előhozni. Ha a gyerek elkezd inni vagy drogozni, akkor az már csak a jelzése annak, hogy baj van, megszakadt a kommunikáció. De amikor 10-12 évesen még meg tudja fogalmazni az érzéseit a szüleivel kapcsolatban, esetleg velük szemben, akkor kell beszélni, akár úgy, hogy ezt a gyerek kezdeményezi. Ettől a benne felgyülemlett rengeteg feszültség oldódni tud, csökkenni kezd, felszabadultabbá válik, a dolgok megváltoznak körülötte. Könnyebben kér segítséget, akár ő vagy a szerhasználó családtagja is. Könnyebben fordul egy józan közösség felé, ha látja, van erre lehetőség. Az alkoholt, a drogot az emberek alapvetően a feszültségoldó hatása miatt használják, de ezt el lehet érni más úton is. Sajnos hazánkban a konfliktusok kezelésének módja meglehetősen alacsony szintű. Azt gondolom, hogy a közösségek szerepe sokkal kisebb Magyarországon, mint például nyugaton, ahol lényegesen nagyobb múltja van a józan közösségeknek. Hétvégeken összejönnek közös programokra, táncolni, focizni, és nem kell pótszer a jó érzéshez, ha ez belülről fakad.

Dr. Petke Zsolt 1974-ben született értelmiségi családba. A Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem elvégzése után a Semmelweis Egyetemen pszichiáter, addiktológus szakorvos és egészségügyi projektmenedzser végzettséget szerzett. 2001 óta dolgozik a Nyírő Gyula Kórházban. Szülei sorsa miatt választotta az orvosi pályát. Mérnök édesapja alkoholizmus okozta gyomorrákban halt meg, és édesanyjáról is kiderült, alkoholfüggő, zugivó. Ő is erre az útra lépett, alkoholizált, drogozott, emiatt házassága tönkrement. Pár éve sikerült ebből visszafordulnia, de ma is nyíltan vállalja, hogy maga szintén felépülő függő. Azt hirdeti, hogy a változáshoz nem szakemberekre van szükség elsősorban, hanem könnyen elérhető, örömöt okozó célokra, amelyek háttérbe szoríthatják a szerhasználatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!