Életmód

2015.10.09. 18:24

No de mi is az a mentálhigiéné? - Vendégük Zaleczky Elza

Amikor párt választunk magunk mellé, és a puszta tetszésen túl figyelembe veszünk lelki vonzódást, értékrendbeli, világnézeti, vagy szociokulturális szempontokat is; amikor esetleg szakítani kényszerülünk a választottal, és ennek során szem előtt tudjuk tartani az ő érzéseit is; amikor megtaláljuk a hozzánk mindenben illő másik felünket, ezért elköteleződünk és új életet hívunk életre, akit aztán szeretettel, de értelmes szabályokkal is biztos úton tartva nevelünk – mentálhigiénét gyakorlunk.

Zaleczky Elza

Amikor társai megértésére és elfogadására buzdítjuk a gyermekünket; amikor nevelőiről és éppen aktuális oktatási intézményéről nem a megvetés hangján nyilatkozunk; amikor engedjük akár minden nap máshogy válaszolni a „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre az óvodást; amikor vannak teljesítménybeli elvárásaink a kisiskolással szemben, és ezek teljesítéséhez segítő kezünk – akkor is mentálhigiénét gyakorlunk.

Amikor odaadó szülők, kiváló társak, szüleink gondoskodó gyereke, példás munkavállalók szeretnénk lenni, de közben tudjuk, hogy saját testi-lelki regenerálódásunk nélkül ez nem megy sokáig, és ezért szánunk magunkra is időt – mentálhigiénét gyakorlunk!

Amikor közösségekbe illeszkedünk be, legyen annak szerveződési alapja az azonos munkahely, lakóhely, hit, érdeklődés, nemzetiség, ezzel saját támaszrendszerünket bővítve – megint csak mentálhigiénét gyakorlunk. De akkor is, amikor ismerősünket, akiről tudjuk, hogy veszteség érte, nem kerüljük el, hanem beszélünk vele, akár a gyászáról is.

Vannak, akik hivatásszerűen gyakorolják a mentálhigiénét, vannak, akik legalábbis szemléletükben, gyakorlatukban követik a mentálhigiéné elveit. Közülük huszonnégy orvos, közművelődési szakember, illetve segítő-karitatív munkát végző humán beállítottságú személy 1990-ben, Zalaegerszegen létrehozta a Zalai Mentálhigiénés Egyesületet. A szervezet elnöke dr. Győri László lett, titkára pedig Magyar Zsuzsanna. Az Egyesület tagjai egészségmegőrzést, betegségmegelőzést, gyógyító és rehabilitációs tevékenységet kívántak végezni, különös tekintettel a családok, gyermekek és fiatalok lelki egészségének megőrzésére. Az Egyesület a 25 év alatt képzéseket tartott segítő foglalkozásúak, munkanélküliek, családalapításra készülők, szülők, fiatalok, leendő családterapeuták, pedagógusok, telefonszolgálatok önkéntesei számára. Konferenciákat, tudományos találkozókat és beszélgetéseket tartott a mentálhigiéné tudományterületét érintő kérdésekről. Programokat szervezett táplálkozási zavarral küzdő fiatalok, alkalmazkodási zavarral rendelkező, szorongó, hiperaktív gyerekek, alkoholbetegek, fiatalok és házaspárok részére. Az Egyesület önkéntesei – mint a lelki elsősegély telefonszolgálat ügyelői – a több, mint 25 év alatt tízezerszám fogadták a hívásokat.

Tegnap, mi, aktív tagok, születésnapi ünnepséget tartottunk az egyesület tiszteletére. Reméljük és kívánjuk a folytatást, sőt teszünk is érte! 100 évig élj, Zalai Mentálhigiénés Egyesület!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!