Életmód

2015.05.17. 07:32

A karcsúság ábécéje: ne degeszre, hanem inkább fittre edd magad!

Nagykanizsa - Aki konfekció-méretű alakkal, bomba testtel rendelkezik, tuti szanaszét sportolja magát. Vagy bogyókat, natúr abrakokat, esetleg zöld moszatot eszik – legalábbis a „hozzáértő szakik” szerint. Nekik intünk fityiszt azzal, hogy bebizonyítjuk: jót s jól enni nem magvak kérdése.

Rajki Zsófia

Fogtam a bevásárlókosaramat, és felkerestem egy táplálkozás szakértőt, segítsen összeállítani nekem és sorstársaimnak egy testsúlymegőrző, diétás étek-kelléktárat.

Buzás Eszter Rózsának ez nem okozott gondot, ugyanis öt éve minden perce az étkezésről szól. Olyan üzletet vezet, ahová nem szalonnáért meg az ember, hanem laktóz-vagy glutén érzékeny, esetleg cukorbeteg – persze, még folytatnám a sort különböző táplálékallergiákkal.

– Nem diétákba, ideig-óráig tartó fogyókúrákba kell belevágni. Teljesen át kell szabni a táplálkozásunkat, életmódot kell váltani, így – idővel – garantáltan tovatűnnek a kilók, illetve, a későbbiekben meg is tudjuk tartani a kívánt küllemet – állította Buzás Eszter Rózsa. – Az egészséges alapanyagokból készített étkek íz világukban különbözhetnek, a hagyományos, magyar konyhában megszokott nyersanyagoktól. Azonban testünk „meghálálja", ha adalékmentes, szénhidrátszegény, tartósítószer és különböző „mérgek" helyett minőségi ennivalókkal tápláljuk.

Gutta Andrea alternatív köretalapanyagokat mutat. Táplálóak, mégsem hizlalnak. Fotó: Szakony Attila

Pillantsunk is bele, mik azok az ennivalók, amiktől fogyhatunk, a későbbiekben pedig súlyunkat megtarthatjuk. Nem okozott nagy meglepetést, amikor Eszter elsőként a zöldségeket és a gyümölcsöket említette, rost- és vitamintartalmuk miatt. Így ezekből mindenképp kell otthon spájzolnunk.

– Legjobban a szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerekkel kell csínján bánnunk. Egyrészt kell az energia, amit ezek biztosítanak, ám nem mindegy, milyen formában visszük be a szervezetünkbe. Más a zsemle fehérlisztből és zab- vagy teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből. Arra is figyelni kell, hogy ne adalékanyagoktól hemzsegő fajtát fogyasszunk.

Húsokat is lehet ám bőven „tolni" diéta alatt. Eszter elsősorban a csirkét, pulykát, a mangalicát javasolta – csekélyke zsírtartalmuk, fehérjegazdagságuk miatt.

– A húsból mindig frisset vegyünk, felejtsük el az előrecsomagoltakat, amiket védőgázakkal tartósítottak. A húsok számtalan előnye, hogy bármely napszakban fogyaszthatóak, „büntetlenül", persze, nem mértéktelenül.

– Ha már itt tartunk, a köretekről is érdemes említést tenni. A barnarizs, a bulgur, a hajdina, a köles ugyanúgy jóllakat, mint a tarhonya, amihez egyébként még hasonlít is a két utóbbi íze, külcsíne. Ezeket „édes"verzióban is el lehet készíteni.

A kedvenc részemhez értünk. A nassolnivalókhoz.

– Vannak olyan csokoládék, amikből akár egy táblát is el lehet fogyasztani, plusz centik, kilók és az emésztés felborítása nélkül. Minden alapanyag rendelkezésre áll a reformpiacon, amik jóvoltából elkészíthetjük kedvenc sütink fitnesz-verzióját. Édesítéshez jómagam a steaviát ajánlom. Sokan kedvelik a nyírfacukrot és az eritritet – ezek is „okos cukrok".

Minden süti alapja zsiradék. Ami nemcsak az édességekből, egyáltalán az étkezésünkből sem hiányozhat, hiszen nagyon sok vitamin zsírban oldódik. Zsírral, de ne zsírosan főzzünk! A mangalica-, a sertészsír, az olívaolaj és a vaj beleillik a testsúlymegőrző étrendbe. A legjobb zsiradék pedig a kókuszzsír. Egyáltalán nincs kókuszíze, nem füstöl sütés közben, nem is kell belőle annyit tennünk az ételbe, többször is süthetünk benne, nem ég el olyan hamar és teljes egészében emészthető. Ami a szervezetünkben marad belőle, az nem káros, hanem hasznos.

A tejtermékekről nem volt ilyen jó véleménnyel Eszter.

– Túróból, joghurtból a házi készítésüket őstermelőktől szerezhetjük be. Divatos manapság a „totu", azaz a tojástúró is. A tojás amúgy is kiváló, fogyasztható nagyobb mennyiségben, mégsem hizlal. Az említett túrót egyébként a fehérjéből készítik.

Eszter az ételek mellett az elegendő folyadékfogyasztásra is felhívta a figyelmet. Nemcsak a víz, a különböző gyógyteák kortyolgatását szintén tanácsolta. Ahogy azt is, legalább ötször kell enni egy nap, és – ha lehet – kisebb adagokat. Különben a reform-étel is gömbölyítheti testünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!