Életmód

2015.01.30. 15:45

Az intim biztonság szabályai

A tamponhasználat kapcsán a mai napig számos tévhit él a köztudatban, miközben egy friss kutatási eredmény azt mutatja, hogy gyakran épp a legalapvetőbb higiéniai szempontokat nem vesszük figyelembe.

A tamponhasználat egyik legfontosabb szabálya a felhelyezés, csere előtti alapos kézmosás. A nyilvános vagy közös használatú mellékhelyiségek esetében azt gondolhatjuk, elegendő, ha nem érintkezünk a WC ülőkével, azonban ez közel sem nevezhető elegendő körültekintésnek. Gyakran pont azokra a részletekre nem ügyelünk, amelyek tényleges fertőzésveszéllyel fenyegetnek. A mosdóhelyiségek kiemelten szennyezett pontjai ugyanis a kilincsek és a mosdókagylók. Ha kihagyjuk a körültekintő kézmosást vagy annak valamely lépését, a kézre kerülő baktériumok közül a még életképesek könnyen a szájba vagy a szembe kerülhetnek. Nyilvánvaló, hogy a tamponcsere ilyen helyen a higiéniai szempontok fokozott betartását követeli meg, ezért a tampon felhelyezése előtt és után is mindig alaposan moss kezet és a felhelyezés előtt a lehető legkisebb felületen érintsd meg a már kicsomagolt tampont!

Mit jelent az alapos kézmosás? Meleg vízzel nedvesítsd meg a kezed és szappanozd be! A kézmosáshoz megfelel a közönséges, nem antibakteriális szappan is. Dörzsöld át a kezed legalább 20 másodpercen át, mosd meg a tenyered, a kézfejed, a csuklódat, az ujjaid közét, majd öblítsd le bő folyóvízzel! Tiszta, száraz papírtörölközővel itasd fel róla a nedvességet úgy, hogy teljesen száraz legyen!

Ha van választási lehetőség, érdemes inkább papírtörlőt alkalmazni a kézszárító helyett, mivel sok esetben elmulasztják a kézszárító készülékek szűrőjének rendszeres cseréjét. Egy ilyen szárítás befejeztével előfordulhat, hogy újabb kórokozók kerülnek a korábban már tisztára mosott kézre.

A tampont rendszeresen kell cserélni, a gyakoriság annak nedvszívó képességétől és a menstruációs vérzés intenzitásától függ. Mivel a vérzés mennyisége a menzesz időtartamán belül is változik, javasolt az intenzitáshoz igazodó tampont választani. Mindig a lehető legkisebb méret a megfelelő, amelyet körülbelül 3-6 óránként szükséges cserélni. Fontos a megfelelő egyensúly megtalálása, mert az igaz, hogy a tampon gyakori cseréjével elkerülhetjük, hogy az a baktériumok melegágyává váljon, ugyanakkor ha túl korán távolítjuk el, akkor akár irritálhatja a hüvely nyálkahártyáját.

A cserék megfelelő gyakorisága érdekében időről időre sajnos rákényszerülünk, hogy nyilvános vagy legalábbis közös használatú mellékhelyiségben hajtsuk végre a műveletet. Jó tudni azt is, hogy a WC-ben a vízöblítés során keletkező vízpermet képes cseppfertőzésszerűen eljuttatni a kórokozókat a szervezetünkbe. Ezért javasolt a fülkét a vízöblítés elindításával egy időben haladéktalanul elhagyni.

Címkék#tampon
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!