Életmód

2014.12.15. 21:45

Megelőzhető a fogágybetegség

Felnőttkorban a legtöbb elveszített fogért az ínygyulladásból kialakuló fogágybetegség a felelős – tudtuk meg dr. Tátray Ádám fogszakorvostól, e terület szakértőjétől.

Magyar Hajnalka

– A fogágybetegség hazánkban népbetegség, aminek legfőbb oka, hogy sokan nem megfelelő módon ápolják a fogaikat, elhanyagolják a tüneteket – szögezi le elöljáróban dr. Tátray Ádám. – Pedig már az ínygyulladás első jeleinél (vérzés, érzékenység) orvoshoz kellene fordulni, hiszen a kór kezelés nélkül hosszú távon súlyos íny, gyökér és csontkárosodást okoz, ami fogvesztéshez vezethet.

Gondos szájhigiénével azonban mindez megelőzhető.

A szakember a reggeli és esti fogmosáshoz közepes, vagy lágy sörtéjű kefét ajánl, mégpedig hagyományosat. Fontosnak tartja, hogy a megfelelő körkörös, valamint söprögető mozdulatok, amelyekkel valamennyi fogfelszínt megtisztítjuk, mindennapi rutinná váljanak. Meglátása szerint az elektromos fogkefe leszoktat az alaposságról, mert azt hisszük, a gép mindent megold helyettünk. A fogselyem és a lágy fogpiszkáló ugyancsak fontos fegyverünk lehet az ételmaradékok és a fogközökben megbúvó lepedék eltávolításában.

Dr. Tátray Ádám fogszakorvos. Fotó: Magyar Hajnalka

– Fontos a fogkő eltávolítása is – folytatja. – E műveletet évente el kellene végeztetni, évi egy alkalommal támogatja is a tb, mégis kevesen élnek vele. Különösen a téli hónapokban fokozott vitaminbevitellel is védhetjük a fogínyünket, lassan felszívódó C-vitamint, kalciumot és magnéziumot ajánlok.

A betegség kialakulásában fontos szerepet játszik az öröklődés, s ugyancsak növeli a kockázatot a rossz fogtömés, a rosszul záró fogpótlás, a dohányzás, a cukorbetegség. Már elhatalmasodott betegség esetén is megmenthető azonban a fog, ha a szakember kitisztítja a baktériumokkal teli tasakot, megszüntetve e módon a gyulladást, s esélyt adva a regenerálódásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!