Életmód

2013.05.08. 19:48

Akaraterő nélkül nem lehet fogyni

Budapest - Az alapító, dr. Pados Gyula szaktanácsadó főorvos nevével fémjelzett budapesti Szent Imre Kórház Lipidológiai Profilja 30 éve fogadja az elhízottakat, ezalatt közel 19 000 betegük volt.

Matyovszky Márta

Ambulanciát is működtetnek, a 28 ágyas osztály mindig teltházas, hosszú várakozási idővel fogadja betegeit. Eljárásuk lényege, hogy meg kell szorítani a kalóriát - a kórházi tartózkodás után nőknek 1200, férfiaknak 1500 kalória az engedélyezett napi mennyiség, korlátozni kell a zsiradékot és a szénhidrátot, különösen a magas glikémiás indexűeket.

Klára egy az itt hetente befekvő betegek közül. Hétköznapi szemmel nézve nem értenénk, miért kéne fogynia.

Klára tudja, mit engedhet meg magának egy ünnepen. Fotó: Matyovszky Márta

Gyógyszer okozta, pár hónap alatt kialakult nagyon jelentős túlsúlya veszélyeztette a keringését, izületeit. Egy éve feküdt be először, amikor is más meglepetés nem érte, mint hogy tényleg lehet fogyni. Két hónapig nagyon odafigyelt az 1200 kalória betartására, ami mostanra szokásszintű lett számára.

- Mindennek megnéztem a kalóriaértékét. A napi fogyasztást a mai napig felírom. Társaságban figyelek, bár alkoholt egyáltalán nem iszom, de egy szülinapi bulin nem hagyom ki a tortát. Másnap kevesebbet eszek, vagy tartok egy gyümölcsnapot. Háromszor egy héten konditeremben edzek személyi edzővel, kalóriaégető tréninggel kezdek, utána jön az izomépítés. Mindig mozogtam - labdajátékok, foci - sokat biciklizek. Nem szállok járműre, gyalogolok. Kéthetente látom, hogy kisebb méretű nadrágot kell beszereznem, másra már nem költök a végcél eléréséig. Csak úgy lehet fogyni, ha elszánjuk magunkat. Ha nem tévesztjük szem elől, mi a célunk. Nekem még mínusz 20-25 kg.

Dr. Audikovszky Mária főorvos vezeti az osztályt. Dr. Pados Gyula tanítványának tekinti magát, vele érkezett az osztályra, annak megalapításakor, 1983-ban.

Dr. Audikovszky Mária főorvos enni és főzni is szeret. Fotó: Matyovszky Márta

- Eredetileg zsíranyagcserével foglalkoztunk. A normál belosztályhoz tartozó lipid ambulancián azonban egyre több olyan zsíranyagcsere zavaros beteg jelent meg, aki elhízott volt. Így kezdtünk az obezitológiával, az elhízástannal is foglalkozni. Amerikában akkor ennek már múltja volt - a 1970-es évek elején jelent meg ott az elhízás, mint probléma - és mint minden, ez is átjött Európába is. Nem is lehet külön kezelni ezeket a problémákat: az elhízás szövődménye a zsíranyagcsere zavar, a cukor- a szénhidrát-anyagcsere zavar, a magas vérnyomás. Ezek együtt okozzák a kardiovaszkuláris betegségeket.

- Önök félévente adnak lehetőséget visszatérni a fogyásban elindult, és otthon is megfelelő életmódot folytató, csökkenő súlyú betegnek. Másutt is így van?

- Angol statisztikák szerint - ahol egy ugyanilyen egyhetes kúra után egy év múlva kontrollálják a beteget - mindössze 9 százalékuk tudta tartani az elért súlycsökkenést. A magunknak kidolgozott metódussal kedvezőbbek az eredmények. Ezt az által tudjuk elérni, hogy - főleg ha rizikófaktorral terhelt a beteg, rövidebb időszakok után is visszatérhet. Az optimális a 6 hét lenne, de abszolút egyénre szabom meg. Arra törekszünk, hogy személyes kapcsolatot alakítsunk ki a betegekkel, hogy szeressenek visszajönni, hogy tudják azt, hogy vissza lehet jönni. Pontosan tudjuk, hogy vannak időszakok, amikor kezdenek lazítani az előíráson pácienseink - de hát emberek vagyunk! Ennek ellenére elvárjuk a betegünktől, hogy tartsa a súlyát. Nem elfogadható, hogy egy komplett államilag finanszírozott kivizsgálás, majd eredményes súlyvesztés után 10 kilogrammal nehezebben jöjjön vissza egy újabb bennfekvésre.

- Drága egy ilyen osztályt fenntartani?

- Állíthatom, hogy kimondottan kis költségű. A legkisebb anyag- és gyógyszer-hozzájárulással dolgozunk, és ehhez képest specifikusan szinte a legtöbb tiszta hasznot hozzuk a kórháznak.

- Prevenció is ez, vagy gyógyítás?

- Hivatalosan gyógyítás, minthogy csak olyan beteget veszünk fel, akinek rizikófaktorai vannak. A nagyszámú beteg révén azonban olyanok is információhoz jutnak, s felkeresik ambulanciánkat, akiknél a túlsúly mellé még nem társult rizikófaktor.

- Az Önök osztálya nagyon komplex ellátás ad az elhízottaknak. A táplálkozási, diétás, életmód és főzési ismereteken túl testmozgást, pszichológiai megközelítést. A hangnem személyes, de nem infantilizáló: mindenki a saját érdekében fekszik be, így a saját felelőssége, hogy tartja-e a szabályokat. Senki sem zsandárkodik a betegek napi élelemfogyasztása felett. Tudták a kezdet kezdetétől, hogy így kell, így lehet csak?

- Folyamatosan tanultuk meg. Belgyógyász mivoltunk következtében fel sem merülhetett, hogy úgy működjünk, mint egy szépészeti magánklinika, hogy lefaragunk innen-onnan. Belgyógyász szakorvos vagyok, elhízott embereket kezelek, akiknek a leleteit végignézem. A vérnyomását, a cukorterhelését, a pajzsmirigy funkciót mindig kivizsgáljuk, ha problémát látok, belgyógyászként viszem tovább a beteget. Minél több beteggel volt kontaktusunk, annál nagyobb tapasztalatunk lett. Konstatáltuk, hogy csak komplex megközelítéssel lehetünk eredményesek.

- Táplálkozás-élettanilag Önök határozottan a margarint ajánlják. Mi a véleménye a margarin kontra vaj kérdésben, és mi a véleménye a szójáról, mint élelmi fehérjéről?

- A vajnak jobb íze van, mint a margarinnak - én is jobban szeretem. A vaj azonban tejtermék, állati zsírt tartalmaz, a zsíroknak a grammja 9 kalória. Telített zsírokat tartalmaz, amik emelik a koleszterin szintet. Magas koleszterinszint mellett nem szabad ajánlani a vajat. A márkás margarinok csak hideg sajtolással készülnek - a kardiovaszkuláris következményeket okozó transzzsírokat szinte nem is tartalmaznak. Kalóriára azonban a margarin is zsiradék, 9 kalória minden gramm. Csak a light-margarinban van kevesebb. A szója egy babféleség, tehát nagyon egészséges. Van azonban erre is allergia - magam is küzdök ezzel akinél nincs ilyen, az bátran eheti.

- A fehérjebevitel megemelése a trend? Nem tilos a fehérjét a testsúlykilogramonként 1 grammnál nagyobb mennyiségben fogyasztani naponta?

- Nem, nem. A testsúlykilogramonként - normál súlyra számítva, nem az elhízottra! -1 gramm a kötelező mennyiség. Annál többet fogyaszthatunk. A vegetáriánus, vagy a nagyon szigorú léböjt kúrát tartóknak szól az, hogy ha elégtelen a fehérjebevitel, akkor az izomszövet fog bomlani. Lefelé nem szabad tehát eltérni.

- A köszvényhajlam, veseprobléma sem teszi ezt szükségessé?

- Nem. A mértéktelenül fogyasztott vörös hús valóban hajlamosíthat a köszvényre, de ez nem azáltal jön létre, hogy valaki megevett pár szelet párizsit, vagy egy kis vadpörköltet. Ezt a jelentős túlfogyasztás okozhatja. Aki vesebeteg, az gondozott a nefrológián, s ha neki olyan típusú krónikus vesebetegsége van, ami fehérjeürítéssel jár - ez a nagyobb rész -, akkor nyugodtan emelheti a fehérjét. Ha olyan típusú betegsége van, ami miatt nem tudja a veséje ezt kiválasztani - nagyon kis hányadot érint -, akkor nem szabad.

- Van-e olyan betege, aki az osztálya hőskorszakában elért súlyveszteségét a mai napig tartja?

- Igen, van ilyen betegem, ha nem is általános.

- Akkor nem azzal kell szembesülnie, hogy munkája sziszifuszi, nem kell újra és újra kezdenie?

- Nagyon nehéz munka. Nincs mankó, semmilyen gyógyszer nincs, ami segítené ezt a folyamatot, csak az akaraterő van. Év elején, mikor kicsit kétségbeesve jönnek vissza karácsony után betegeink, elmondom nekik, hogy nem szeretem azokat a diétákat, amik tiltásra építenek. Azt képviselem, ami arra épít, amit szerethető, amit szabad. Amelyik figyelembe veszi, hogy van karácsony, húsvét, születésnap, van esküvő. De a túlsúlyos személynek tudnia kell, hogy amit egy ebéddel vagy vacsorával túlfogyaszt, azt nem fogja tudni egy nap vagy egy hét alatt rendbe hozni, csak hetek alatt!

A BMI világosan megmutatja, túlsúlyosak vagyunk vagy már elhízottak

- Ön nem csak gyógyító tevékenységet folytat, hanem a könyvükben recepteket is ír. Szeret főzni, szeret enni?

- Mindkettőt, nagyon! Nem olyan pici a család - két fiam, édesanyám ül asztalhoz - de csak hétvégén főzök, és akkor mindig három-négy félét.

- Figyelembe veszi az osztálya képviselte előírásokat?

- Megpróbálom! Nekem például a kedvencem a rántott csirke. Csak salátát eszek hozzá. A rántott csirkében benne van a hús, a panír, de hát az a panír, ami egy csirke szárnyon van - ez a kedvencem-, mennyiségében nem sok. Meg fogom próbálni durumliszttel is, mert egy beteg azt mondta, az ugyanúgy rátapad, mint a fehér, amit most használok. Nagyon forró olajban, nagyon gyorsan sütöm ki. Nem olivában, az megváltoztatja az ízét. Az olivák többségét egyébként hidegen ajánlott fogyasztani. A sütésre használt olajat soha nem használom újra. A transzzsírsavak, a káros égési olajtermékek kardiovaszkuláris betegségekhez vezethet.

- Mit üzen a fogyni akaróknak?

- Ne a reklámok hirdette, munka nélkül fogyást ígérő diétáknak vagy csodaszereknek higgyenek. Ne annak, ami mögött láthatóan nincs munka, ami azt ígéri: csak magadra kened, beveszed, vagy fölveszed, megiszod, és anélkül, hogy tennél bármit is a fogyásért fogyni fogsz. Ilyen fogyókúra - egyelőre - nem létezik.

A szénhidrátok glikémiás indexe

A glikémiás index a szénhidrátok azon jellemzője, mely azt mutatja meg, hogy mennyire emelik meg a szervezet vércukor szintjét. Az alacsony indexűek a kedvezőek mind fogyókúra, mind cukorbetegség esetén. Nagyon magas indexűek: szőlőcukor, méz, cukros üdítőitalok, gabona-, kukoricapehely. Magas indexűek: cukor, fehérliszt készítmények, szőlő. Közepes indexűek: kukorica, főtt rizs, banán, cukrozatlan gyümölcslé. Alacsony indexűek: joghurt, kefir, durumbúza készítmények, grapefruit, alma, áfonya, feketeszeder, ribizli, dinnye, bab, lencse, dió, mogyoró, retek, paprika, paradicsom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!