Életmód

2013.02.22. 22:16

Illemtani kisokos: ne nyúlkáljunk a hölgy keze után!

Sorozatunkat folytatjuk a legfontosabb illemszabályokról, amelyeket mindennapjainkban tudnunk kellene használni.

Arany Gábor

Az ismeretek felfrissítéséhez Kuzma Péter zalaegerszegi tánc- és illemtanár segítségét kértük. Az első részben a megérkezésig a helyiségbe való belépésig, illetve a ruhatárig jutottuk el.

Viselkedés étteremben: ha ketten vannak, a férfi mondja el mindkettőjük rendelését. Több személy esetén viszont már nem várható el, hogy fejben tartsa az összes kérést. Ha pedig a felszolgáló közvetlenül megszólítja a nőt, akkor nem illik átvenni a szót tőle.

Társaságba megyünk, lássuk a bemutatkozást!

Optimális esetben ezt közös ismerősre bízzák, akit megkérnek, hogy mutassa be a másik felet. Az udvariasság úgy kívánja, hogy férfit a nőnek, fiatalabbat az idősebbnek, alacsonyabb rangút a magasabb rangúnak, későn érkezőt a már ott lévőnek mutatnak be. Bemutatásnál az ülő férfiaknak fel kell állniuk, a nők csak akkor, ha idősebb vagy magasabb rangú hölgyet mutatnak be nekik. Társaságban a bemutatás egyébként a házigazda vagy közeli rokonának a feladata. Ha ilyen személy nincs, akkor mielőtt helyet foglalunk az asztalnál, illendő bemutatkoznunk.

Ekkor pedig illik kezet fogni és közben a másik szemébe nézni. Mindig az idősebb nyújt kezet a fiatalabbnak, magasabb beosztású az alacsonyabb beosztásúnak, illetve nő a férfinak, fordítva nem illendő. Azaz: ne nyúlkáljunk a hölgy keze után, ha ő láthatón nem nyújtja kézfogásra. A férfi minden esetben lehúzza a kesztyűt a kézfogásnál, a nő nem. A kézfogás legyen határozott, de ne túlzottan erős, mert az már udvariatlanság.

A bemutatást, üdvözlést követheti majd a társalgás, amiről jó tudni, hogy a tegezést minden esetben csak az idősebb fél kezdeményezheti, a fiatalabb soha. Férfi és nő között viszont csak a nő ajánlhatja fel ezt, függetlenül, hogy ki az idősebb, figyelmeztetett rá Kuzma Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!