Egyéb

2011.12.09. 07:49

Köbcentik és lóerők ezerszám

A húsz-egynéhány köbcentistől a 22 literesnél is nagyobb motorig sokféle erőforrás megtalálható Lukács Ferenc gyűjteményében .

Arany Gábor

- Ezekből nem spórolták ki az anyagot - mutatja egyik büszkeségét, a K 700 A, más néven Kirovec típusú traktor férfi karvastagságú szerkezeti elemeit. - Tavasszal hoztam el Nováról, ott még silótaposására használták, ráfér a felújítás, majd rendbe teszem ugyanúgy, mint a többit - simít végig tekintetével a ház nagyságú szerkezeten.

A Lentiben élő Lukács Ferenc villamosmérnöknek tanult, kenyere javát most is ezzel keresi, de jó néhány szelettel hozzájárul a betevőhöz a gazdaság is. Kerkateskánd térségében ugyanis húsz hektárt művel, a föld szeretetét a családjából hozta, s a munka könnyítésére szerezték be az első eszközhordozó masinát, az NDK-ban (Német Demokratikus Köztársaság) gyártott, és kéthengeres motor hajtotta RS 09-et. Ez a traktor leginkább arról ismerszik, hogy a vezetőfülke elé lehet felszerelni sokféle berendezést, még platót is, amitől a laikus számára úgy tűnik, mintha állandóan tolató kisteherautó lenne.

- Első pillantásra furcsa, de a vezető tökéletesen látja maga előtt, hogy mit csinál a gép, nem kell forgolódni az ülésben vagy tükörből nézni, munkafolyamatot - magyarázza.

Az RS-ből sikerült hozzájutnia a négyhengeres változathoz is, mert nem volt megállás, Lukács Ferenc ugyanis szinte minden munkafolyamathoz beszerzett gépet.

- Tuskózni kellett volna az egyik területemen, 300 ezer forintért vállalták el, erre inkább ennyi pénzből vettem egy EO-2621A típusú kotrógépet, rendbe raktam és megcsináltam a munkát magam - mutat a bontókanállal és talajegyengetővel szerelt traktorra. Hasonló elvet követve került be a házi gépállomásra a többi szerkezet is - nem egyet ezzel a beolvasztástól mentve meg.

Gépeihez persze alkatrész is kell, abból is imponáló mennyiséget halmozott fel, vagy ha nincs valami, legyártja saját kezűleg. Ehhez meg szerszámgépek sokasága, no meg az a könyvtárnyi szakirodalom van segítségére, ezt is a gépekhez gyűjtötte össze.

Munka vagy hobbi, nem is lehet eldönteni, olyan szeretettel mesél a gépeiről, amik lekötik minden szabadidejét, bár ez a szó talán nem is jó ide.

Elismeri, nem szívesen bíz feladatot másra, ezért szinte mindent egyedül csinál. Például aratáskor ő vezeti SZK 5-ös kombájnját - van belőle három -, s még a terménybehordó pótkocsis traktort is.

- Kicsit tovább tart a művelet, de az eredmény kárpótol érte - mosolyodik el.



MINDEN MŰVELETHEZ MÁS ÉS MÁS
A 215 lóerôs, 15 literes V8-as motor hajtotta, 13 tonnás K 700 A mellé megérkezett már a 300 lovas, V 12-es, K 701-es is. Rajtuk kívül többféle Vlagyimirec és MTZ áll a színekben, akad közöttük KCR-daruval, ZIL-daruval, targonca villával, toló-lappal, rézsûkaszával és más hasznos kiegészítô berendezéssel felszerelt, valamint gumihevederes árokásó kotrógép és önrakodó betonkeverôk is. Érdekességként mutatja Lukács Ferenc a szovjetidôkbôl származó JUMZ 65-ös árokásó-gépet, ezen kézzel berántható 350 cm3-es benzinmotor az önindító, aminek a kipufogója körbeveszi és melegíti a gépet hajtó nagy dízelmotor szívócsövét, hogy kemény fagyban könnyebben induljon el.



Lóerő rovatunk további hírei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!