Egyéb

2011.08.02. 09:00

Terülj, terülj asztalkám!

Az otthonunkban lévő textilek kiemelt szerepet kapnak a kellemes, harmonikus összhatás elérésében. Beletartoznak az asztalterítők is, amelyek ugyancsak feldobják a lakást.

Sinkovics Eta

- Mindig leterítem az asztalt, kedvelem a szép textileket. Nemcsak azért, mert kiemelik a lakást, de szívesebben étkezik terített asztalnál a család. Ünnepi alkalmakkor pedig ruhaszalvétával és egyéb kiegészítőkkel tesszük még elegánsabbá a díszítést - mondta Tima Gézáné.

Preku Gyuláné boltvezetőtől megtudtuk, ahogy a függöny, úgy az asztalterítő választékában is tettenérhetők a divatirányzatok, akár idényenként is.

- Nyáron elsősorban a színesebb, mintásabb változatok a kedveltebbek. A kerti asztalokhoz sokan választják a kockás vagy virágmintás kollekciót. Ugyancsak kedveltek a lemosható, teflonbevonatú terítők - emelte ki a boltvezető. Utóbbi a szivárvány minden árnyalatában fellelhető. A könnyen kezelhető, vízlepergető egyszínű anyag lenalapú, s nemcsak a kertben, hanem a lakásban lévő asztalon is praktikus, kiválóan megállja a helyét. Egyébként sokféle anyagból választhatunk asztalterítőt, közte pamutból, műszálból egyaránt, melyekből a korszerű folttisztítókkal hamar eltüntethetők a pecsétek. S ha már a kert szóba került, a speciális csipesz rögzítők megakadályozzák az abrosz elszállását . Az üzletvezető felhívta a figyelmet a terítést elengánssá tévő textilszalvétára, illetve a most igazán divatját élő átvetőre, amit az abroszra helyeznek. Az asztalközépre tett kisebb terítő ugyancsak megemeli a látványt.

Az étkezőasztal formája, mérete - hosszúkás, gömbölyű, ovális, kockás - , is befolyásolja a rajta lévő textil nagyságát. A kész változatok mellett folyóméterben is lehet kapni, s megfelelő méretre varratni. Preku Gyuláné tanácsa szerint akkor mutat szépen a terítő, ha bőven lefedi az asztalt, azonban az sem jó, ha túl hosszan lelóg. Mint mondta, a mindennapi használatnál a 20-25 centiméter az ideális az ülés magasságához. Hangsúlyozta, mindig a terítékhez válasszuk az abroszt, ami ha egyszínű, jól mutat rajta a színes étkészlet, és fordítva...

  

Szép otthon mellékletünk további hírei itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!