Egyéb

2011.08.16. 11:20

Tapéta trend (képgalériával)

A nyár a lakásfelújítások időszaka is, sokan ilyenkorra ütemezik az otthonukban esedékessé vált frissítő munkálatokat. A háziasszonyok először a falakat veszik szemügyre...

Sinkovics Eta

- Ezt magam is megerősíthetem, különösen így nyáron, amikor többen szánják rá magukat a lakás felújítására - mondta elöljáróban Seres Miklósné, az egyik zalaegerszegi tapétaüzlet tulajdonosa. - Hol jobban, hol kevésbé erőteljesen, ám a tapéta állandóan divatban van. Napjainkban úgy kap nagyobb hangsúlyt, hogy az egyik falat színes borítással díszítik, a másikat pedig, vele harmóniában, egyszínűre festik - reagált arra a felvetésemre, hogy sejtésem szerint volt már relevánsabb korszaka is a tapétának, minthogy az utóbbi években előtérbe kerültek a festések. Ám kiderült, akár a két megoldást kombinálva, akár egymagában nézzük a tapéta felhasználását, úgy anyagában, mint mintázatában, jócskán megújulva, rendkívül divatos változatokban tért vissza a lakáskultúrába.

- Ma is léteznek az olcsóbb, hagyományos papírtapéták, azonban óriási fejlődés és változás történt az anyagok minőségében. Számos különleges tapéta jelent meg a piacon, megtalálhatók a szövet-és selyemtapéták, akárcsak a kézi készítésű bambusz- és fűtapéták. Sokféle minta közül lehet választani, s ugyancsak népszerűek a festhető típusok. A fehér alapot mindenki saját ízlése, a lakása hangulata szerint dekorálja. Ez elsősorban azok számára előnyös, akik nem találnak színben megfelelő árnyalatot, s így olyanra festik le a tapétát, amilyenre szeretnék.

Divatosak a hengerminták, amelyek a falfestésnél használatos hengerek mintáit adják vissza. Rendkívül elegáns például a zöld alapra nyomott aranyozott barokkos változat, de számos variáció sorolható... Mint megtudtuk, a selyem és szövet tapéták nem kényesek, lemoshatók, így mindig tisztán tarthatók. A kézzel készített bambusz-, nád- vagy fűszövet tapétával általában az étkezőt díszítik, úgy, hogy egy-egy méteres csíkot tetszés szerint ráhelyeznek a festett falra.

A fiatalokra is gondolva, léteznek farmerhatású tapéták, de nekik szólnak a látványosan színes megoldások is. Seres Miklósné mutatott falmatricákat is, mint mondta, ezek a díszítőelemek - faltetoválásnak is mondják - szintén jól hasznosíthatók. Plüssből készülnek és igencsak dekoratívan hatnak a nappaliban vagy akár a hálószobában az ágykeret mögött a falon. Természetesen ezernyi ötletet lehet találni, a lakás ilyetén egyedivé varázslására. S ha a lehetőségeknél tartunk, ne feledkezzünk el a gyerekszobáról sem, számos kedves figurával élénkíthetjük a kicsik lakterét.

- Mivel a lakások tapétázására nem évente kerül sor, a vásárlók sok esetben az üzletben szembesülnek avval a fejlődéssel, változással, ami ezen a téren végbement - nyomatékosította Seres Miklósné. De nemcsak az otthonok, hanem különböző hivatalos helyiségek, üzletek, nyaralók, szállodák dekorálására is népszerűek az újszerű tapéták.

A lakás egészében is gondolkodhatunk, hiszen a nappalitól kezdve a fürdőszobáig valamennyi helyiséget kitapétázhatjuk. Ahogy az üzletvezető elmondta, a korszerű anyagokat könnyű rögzíteni, elég csak a falat ragasztóval megkenni, aztán rásimítani a borítást. Sokakat persze elrettent az ilyen munkálatokat előkészítő fázis, a fal simára vakarása . Ám az sem biztos, hogy a régit le kell szedni, ha nem nyomott mintás, akkor átütés nélkül rásimulhat az új réteg...

- Ha valaki a divatot követi, akkor általában merészebb mintákhoz nyúl, aki viszont hosszabb távon gondolkodik, az inkább pasztell árnyalatot választ - utalt a vásárlói megfontolásokra Seres Miklósné.

- Ha valaki a divatot követi, akkor általában merészebb mintákhoz nyúl, aki viszont hosszabb távon gondolkodik, az inkább pasztell árnyalatot választ - utalt a vásárlói megfontolásokra Seres Miklósné.

Szép otthon mellékletünk további hírei itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!