Egyéb

2011.07.01. 11:12

Guruló apartman

Melyik család ne vágyna rá, hogy kötöttségek, a szálláskeresés nyűge nélkül járhassa be Európát? Ez csak egyféleképp lehetséges: profi lakóautóval.

Horváth-Balogh Attila

 

- Sokáig zavart, hogy bár elmondhattam magamról, jártam Torinóban, Stockholmban is, de egyikből sem láttam semmit - magyarázta Pintér Tamás. - Ugyanis hogy a költségeinket csökkentsük, csak a verseny idejére béreltünk szállást, lezajlott a megmérettetés és már fordultunk vissza. Így aztán városnézésre már nem jutott idő. Meguntuk az állandó rohanást, s a feleségemmel úgy döntöttünk, lakóautót veszünk. Némi utánajárás után a Fiat Ducatót választottuk, amivel bejártuk az egész földrészt.

 

A járgány már 22 éves, de nagyon jó állapotú. Igaz, gazdája folyton csinosít, javít rajta valamit. A kerekeken gördülő, B-s jogosítvánnyal is vezethető apartmant 2500 köbcentis turbódízel motor mozgatja, mely 10 liter körül fogyaszt száz kilométeren. A Ducato alvázára épített Dethleffs Globetrotter XXL típusú alkóvos felépítményben nem kell szoroskodni, a jármű magasabb 3 méternél és a hossza is több, mint 7 méter. A vezetőkabin fölött kialakított alkóvban egy alvóhelyet találunk, amit létrán lehet megközelíteni. A konyhai munkát speciális, a fokozott balesetveszély miatt acélborítású gázpalackról üzemeltetett kétlángos tűzhely segíti, s kisebb, hideg-meleg vizes mosogató. Az étkezőben az asztalnál 3 fős család is elköltheti az ebédjét, de a hátrébb kialakított társalgóban még nagyobb hely áll rendelkezésre asztallal és kényelmes, szivacsos ülőfelülettel. Mindkét asztal süllyeszthető, az ülőszivacsok pedig szétnyithatók, így a bútorzat villámgyorsan átalakítható további fekvőhelyekké. Egyszerre hat ember pihenheti ki az utazás fáradalmait. A vizesblokkban kis mosdókagyló, öblítős toalett és tusoló kapott helyet, melynek vízigényét 65 literes, az anyósülés alatt elhelyezett tartály elégíti ki. A szennyvíz pedig 100-110 literes tartályba gyűlik. Egy további, szagmentes és könnyen üríthető tartályba kerül a WC tartalma.

 

- Magam tettem rendbe a lakórész belső terét, felújítottam a burkolatot és új szekrényeket készítettem - mutatta bent büszkén Pintér Tamás. - A gardrób és a többi tároló ajtaja is biztonsági zárral készült, azaz nem fordulhat elő, hogy menet közben megindulnak és sérülést okoznak, mert csak gombot benyomva nyithatók. Ha a rengeteg tároló ellenére sem férünk el, az oldalt kialakított, kívülről nyitható rekeszbe is lehet pakolni valamit - mi két csomag ásványvizet szoktunk oda tenni, az még elfér benne.

A speciális szellőztető berendezéssel, pontosabban léghűtővel felszerelt lakóautó tulajdonosa hozzátette, a belső világítást külön akkumulátor működteti. Az energiatakarékosság érdekében ledes lámpákat szerelt fel - de akkor sincs gond, ha ennek akkuja kimerülne, mert az autó energiaellátását saját akku biztosítja. Ha az esti olvasásnak be is fellegzett, haza lehet gurulni...

 

 

JAPÁNBÓL SZÁRMAZÓ CHAMPION
Az akita a japánok népszerû őrzőkutyája, az ókorban nagyvadra vadásztak vele. Pintérék Royaru akita kennelének története 2000-ig nyúlik vissza, amikor a legidősebb, a most 11 éves, Dog King Osaki Ni Dozo nevû kutyus érkezett. Három ország championja, hazánkban pedig az öszszes ilyen címet sikerült megszereznie. Őt két újabb eb követte, Hatsuga és Kotono, utóbbi Japánból jött. Pintér Tamás joggal büszke a kennelre, ahonnan a világ számos pontjára kerültek kutyák: Romániába, Ciprusra, az Egyesült Államokba.

 

Lóerő rovatunk további hírei itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!