Egyéb

2011.06.26. 11:35

Ritiközés - Feledésbe merült népi játékok után nyomoz a hetedik osztályos Boglárka

Régi népi játékok felkutatásában ért el szép eredményt a zalalövői, hetedik osztályos Magyar Boglárka, aki nemrég Budapesten, a Hagyományok Házában ismertethette gyűjtőmunkája eredményét.

Szabó Judit

 - Bogi elment az idősek klubjába, ahol főleg a tavaszi játékokról tudott meg érdekességeket. Sikerült dokumentálnia egy olyan játékot is, amelynek eddig írásban nem volt nyoma - mondta Henczi Dávid.

 Ez egy hajdan kedvelt ugróiskola volt, amelyet ritiközésnek neveztek, de egy feledésbe merült fogójátékot is átmentett Bogi az utókornak azzal, hogy leírta a szabályait.

- Kérdéseket kaptunk arról is, hogy milyen játékokat játszottak régen a fonóban, télen a hóban, s milyeneket készítettek a természetben fellelhető anyagokból - mondta Boglárka. - Határon túli gyerekek is jelentkeztek az országos vetélkedőre, amelyen az első három közé kerültem, s jutalmul részt vehetek egy hagyományőrző táborban Somogydöröcskén. Tavaly is voltam ebben a táborban, nagyon jól éreztem magam.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!