Egyéb

2011.06.07. 09:30

Ilyen volt, ilyen lehet! Áttervezzük, színezzük, berendezzük - Akár az Ön lakását is

Mindenki kényelmes lakást szeretne. Az is, aki kicsiben vagy előnytelen elrendezésűben él... Rónaszéki Erzsébet zalaegerszegi belsőépítész nekik kínál segítséget ötleteivel.

Magyar Hajnalka

 - Milyen tipikus gondokat vet fel a kis alapterület? - kérdezzük Rónaszéki Erzsébetet.

- A szűk panelek egykori tervezői akár 45 mégyzetméterre is előszeretettel zsúfoltak be szűk folyosót, közlekedőt, két szobát, parányi konyhát, aprócska fürdőt, s külön mellékhelyiséget. Célszerű tehát átgondolni, miként nyerhetünk kis lakásunkban nagyobb tereket, akár a falak bontásával is.

 

Természetesen a fontos tartófalaknak nem eshetünk neki nagycsákánnyal, de a térelválasztó elemeket nem ördöngősség kiiktatni, hogy összenyissuk a két falatnyi szobát, vagy a konyhát és a nappalit. Az így kapott terek még utóbb is könnyedén variálhatók a bútorok elrendezésével és gipszkarton alkalmazásával szeparálhatók is a kívánt funkciónak megfelelően.

- A színek és a fények szintén fontos kellékek a derűs hangulat megteremtéséhez...

- Valóban, hiszen segítségükkel optikailag tágíthatjuk a teret. Fontos, hogy már akkor résen legyünk, amikor munkához látnak a villanyszerelők, hiszen az ő munkájuk sok mindent meghatároz a későbbiekben. Igen bosszantó tud lenni, ha nem jó helyen van a konnektor vagy a villanykapcsoló, s nem tudjuk kedvünk szerint alakítani az enteriőr hangulatát. Amennyiben a lakás adottságai megengedik, érdemes álmennyezetet építtetni, vagy süllyesztett világítást alkalmazni. Ha erre nincs mód, akkor is ragaszkodjunk egy központi, mennyezeti fényforráshoz, amely egyenletes világosságot biztosít.

 

Emellett fontos szerep jut a helyi, irányított fényeknek is, amelyek az íróasztalt, a mosogatót, az étkezőasztalt, a könyvespolcot vagy a gardróbszekrényt vonják fénybe. A jól megválaszttott színekkel ugyancsak operálhatunk. Kis lakás esetén felejtsük el a sötét falfelületet, a nagymintás tapétát, ezek ugyanis fokozzák a zsúfoltság érzetet és összenyomják a teret. A túl harsány színek ugyancsak zavaróak lehetnek, nehéz közöttük harmóniát teremteni, ami nincs jó hatással az érzelmeinkre.


Szép otthon mellékletünk további hírei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!