Egyéb

2011.04.18. 10:10

Több százezer forintba is kerülhet a babakelengye

Igaz, sok kicsi sokra megy, de mi van akkor, ha a kicsire sok megy el? A babavárás nagyon költséges mulatság, még akkor is, ha a rokonok és barátok is besegítenek. Pár héttel ezelőtt már foglalkoztunk a babakelengye összeállításával egy bababoltot üzemeltető hölgy segítségével. Ám ezúttal egy már gyakorló édesanyát kértünk beszélgetésre.

Horváth Viktória

Egyre kevesebb gyerek születik, ennek az az oka, sok más mellett természetesen, hogy sokba kerül egy gyermek felnevelése, amit egyáltalán nem könnyít meg az első hónapokban felmerülő akár több százezer forintos babakelengye-költség. Ha mégis vállalkoznak rá a fiatal nők, a 30-as éveikre időzítik az első terhességet, hiszen ekkorra tudnak olyan anyagi biztonságot nyújtani a gyermeküknek, amit szerettek volna.

Arról se feledkezzünk meg, a kismamára is költeni kell, hiszen könnyen lehet, egész ruhatárát le kell cserélni. Egy egészséges, átlagos kismama nagyjából három kiló zsírt szed fel terhessége során, s hogy ebből hogyan jön ki a kilencedik hónap végére 10-12 klió pluszsúly? Három és fél kilogramm a baba súlya, az anyaméh, a méhlepény, a vértöbblet, a magzatvíz mind egy-egy kilóval toldja meg, ráadásul még másfél-két liter vizet is visszatart a női szervezet. Nem csoda hát, a babakelengye mellé még egy új ruhatár is kell.

- A babára és a mamára is gondolni kell - Veronika azt tanácsolta a kismamáknak és leendő anyukáknak, vegyenek a legkisebb babaruhaméretekből csak egy-egy darabot, azokat úgyis hamar kinövi a kicsi, ezek hamar visszakerülnek a szekrénybe. Férjével ők egyébként az utolsó két hónapra hagyták a vásárlást, meg akarták várni, míg megtudják a születendő apróság nemét, hogy annak megfelelő színeket válogassanak össze.

- Babonás vagyok ebből a szempontból, nem akartam már az első egy-két hónapban vásárolni semmit, mert ez már az ötödik próbálkozásunk. Eddig minden szerencsésen alakult, nemrég kezdtük el beszerezni az apróságokat, amelyeket Noémi után le akartunk cserélni, s úgy tervezzük, május közepére már minden készen áll a baba fogadására.




Mamaklub, bababörze és az internet

Ez az a három forrás, ahonnan azok a kismamák is beszerezhetik az alig vagy egyáltalán nem használt babakelengye tartozékokat, akiknek szűkös az anyagi keretük. Sokak ugyanis nincsenek olyan szerencsés helyzetben, mint Veronika, akinek a rokonok összeadták a nagy részét. Zalában több helyen is működik baba-mama klub, érdemes az apróhirdetéseket figyelni, ahogy az interneten is ki lehet fogni jó állapotú, de engedményes árú holmikat, és a bababörzéken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!