Egyéb

2011.01.18. 03:29

Szépség maradékból: foltvarrással otthonosabbá tehetjük a lakást

A foltvarrás segítségével megunt rongyokból, textilanyag-maradványokból, fölösleges, már kidobásra ítélt foltokból szebbnél szebb dolgokat varázsolhatunk otthonunkba.

Horváth-Balogh Attila

 

- Nagyon sok mintavariáció létezik, a foltvarrók ötleteinek, fantáziájának szinte nincs határa - tudtuk meg Molnár Sándornétól, az idén 15 éves Kanizsa Folt foltvarró csoport vezetőjétől. A csapatnak most nyílt kiállítása a nagykanizsai dr. Mező Ferenc Gimnáziumban, ennek apropóján beszélgettünk. - Ezek a kis művek (mutatott körbe a faliképeket, párnákat, színes kopogtatókat felvonultató kiállításon) úgy készülnek, hogy a textilanyagot sok apró, más-más alakú darabra vágjuk, majd a kis fecniket összevarrjuk. Így lesznek belőlük képek, táskák és megannyi használati tárgy.

 

A legérdekesebb kérdés éppen az alapanyagé. Mint azt Molnár Sándorné elmondta, a szakadt farmertől a rojtos asztalterítőig bármi felhasználható, a lényeg, hogy ne legyen túl avítt. A selyemmel a legnehezebb bánni, mert nagyon csúszós, de persze, ettől még nem mellőzik. Az alapanyag beszerzéséhez a foltvarrók rendszeresen börzéket rendeznek, ahol egymás közt cserélnek. Sőt, mint kiderült, turkálókba is járnak, ami igazi kincsesbánya számukra...

- Általában kis csoportokban indulunk vadászatra , előtte pedig pontosan, lépésről lépésre végiggondoljuk, hogy mit is akarunk majd készíteni. Ugyanis ennek megfelelően válogatjuk össze az anyagokat - magyarázta Molnárné. - Nyilván más minta kell egy-egy ünnepi karácsonyi ajándék és más egy húsvéti falikép elkészítéséhez. Ma már egyébként többnyire nemcsak kézzel varrunk, hanem varrógéppel - sokkal pontosabb vele a munka és könnyebb, gyorsabb is.

 


Egy nagyobb ruhadarab, például az ágytakaró összeállítása átlagosan így is legalább egy hétig tart - napi hét-nyolc óra munkával számolva.

Egyébként a foltvarással nem csak otthonunkat dobhatjuk fel: meghökkentő, extravagáns szoknya készülhet maradék textíliáinkból.

Bő eszköztár, díszes repertoár

Széles a foltvarró eszköztára: ollóval, körkéssel, vágólappal, vonalzókkal, illanófilccel, cérnával, gombostűvel, na meg persze, töménytelen textillel dolgozik. A foltvarrás egysége a blokk, egy takaró például több blokk összevarrásával készül. Számtalan figurát használhatunk, geometriai formákkal, népi motívumokkal, a crazy, azaz bolondos stílust is alkalmazhatjuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!