Egyéb

2010.11.09. 07:56

Mit adjunk a madarainknak?

Egy madáretető és -itató nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak, de csak akkor, ha folyamatosan, egész télen tart. De mit tegyünk bele?

Horváth Viktória

Hazánkban nincs szükség az egész éves etetésre, mint néhány nyugat-európai országban, novemberben kezdjük és a költési időszakkal fejezzük be a madarak etetését. Nem mindegy, mi kerül az etetőbe. A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart keverni. Ám aki ezzel nem akar vesződni, az állatboltban kapható, papagájoknak való eleséggel is próbálkozhat. Az állati zsiradék is jó választás: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú és a cinkegolyó a madarak kedvére lesz. Lágy sajtot is tehetünk vízszintes felületre, ezt is szeretik a szárnyasok, főleg a vörösbegyek.


Almát is szúrhatunk a faágra, így akkor is hozzájutnak, ha már leesett a hó és az betakarja az etető egy részét. A rigók és a különböző rovarevő kedvenceink szeretik a főtt rizst, a főtt tésztát, a levesben főtt zöldségeket, ezeket is bátran adhatjuk nekik.

Fontos intelem: ne rakjunk kenyeret vagy morzsát az etetőbe! Ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!