Egyéb

2010.10.26. 02:28

Amikor nem "indul be" a konvektor

Az alábbiakban arról esik szó, mire ügyeljünk, amikor több hónap után ismét használatba vesszük konvektorunkat. Biztosan mindannyiunkkal előfordult már, hogy hiába kísérleteztünk a készülék begyújtásával. Mérgelődés helyett inkább hívjunk hozzáértőt, ha lehet, fényképes igazolvánnyal rendelkező szakembert, ne valami kontárt, mert ügyködésének következményei végzetesek lehetnek.

Horváth-Balogh Attila

- Konvektorok esetében általában akkor ütközik nehézségbe a beüzemelés, ha a gyújtóláng elkoszolódik , csökken a fúvóka keresztmetszete - magyarázta Husz László, a Neotherm Kft. borsfai munkatársa. - Ilyenkor por kerül bele, s eltömíti. Gondot okozhat az is, ha a parapetten keresztül pók költözik az égéstérbe, s beveszi magát a főfúvókába. A kéményes készülékeknél pedig - mivel a lakás belteréből szívják be az égéshez szükséges levegőt, s azzal együtt mindenféle port, szöszt - a piszok a levegőbeszívó rendszert dugítja el leggyakrabban. Előfordul, hogy a vattaszerű anyag teljesen elzárja a levegő útját, ami miatt a készülék elkezd kormolni. A keletkező korom aztán tovább szűkíti a készülék járatait, ami szén-monoxid-visszaáramlást okozhat.


A szakember hozzátette, a megfelelő légellátás, a lakás levegő-utánpótlásának biztosítása fontos, ha ugyanis ez nem biztosított, ugyancsak visszaáramlás következhet be - ez számos tragikus haláleset forrása volt már. Ezért lényeges kérdés, hogy a nyílászárók és a kémények megfelelő módon szellőznek-e. Aranyszabály: ahol kéményes készülék működik, ott szag- és páraelszívót nem szabad használni, mert visszaszívja az égésterméket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!