Egyéb

2010.05.03. 07:54

Tudta? Nem minden teljes kiőrlésű termék egészséges

Kenyér nélkül lehet élni, csak nem érdemes - vallják sokan. Törjük, harapjuk lelkesen, s amióta földművelés létezik, valamilyen formában mindig ott volt az asztalunkon.

Magyar Hajnalka

 

- Rengeteg tévhit tartja magát a köztudatban, ezek egyike, hogy minden teljes kiőrlésű termék egészséges - indít egy izgalmas megközelítéssel a szakember. - Ez azonban nem feltétlenül igaz, rengeteg múlik a felhasznált teljes kiőrlésű gabona minőségén. Amennyiben nem szigorúan ellenőrzött, kontrollált alapanyagot használnak, a hántolatlan szemekkel együtt penészgombák kerülhetnek a készítménybe. A gyanútlan ember egészségtudatosan akar vásárolni, s rosszabbul jár, mintha finomlisztből készült kenyeret enne. A jó alapanyagra például a szigorú bio-minősítés jelenthet garanciát. Ennek hamis feltüntetését egyetlen komoly sütőipari cég sem reszkírozza, hiszen a hatóság kiemelten ellenőrzi.

A megbízható minőségű teljes kiőrlésű kenyér persze egészséges. Magas rosttartalma segíti az emésztést, a salaktalanítást. E tulajdonságai támogatják a fogyókúrát is.

- A kalóriatartalma nem alacsonyabb, azonban lassúbb a felszívódás, később éhezünk meg tőle. A finomlisztből készült termékek hirtelen emelik meg a vércukor szintjét, ami aztán ugyanolyan gyorsan le is csökken, hamarosan még éhesebbek leszünk, s újabb adag magas kalóriatartalmú élelmiszerre vágyunk. A teljes kiőrlésű termékeknél jóval kiegyensúlyozottabb ez a folyamat, később jelentkezik az éhségérzet, ugyanis jóval alacsonyabb ezen élelmiszer glikémiás indexe.

A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása jó magas vérnyomás ellen is. A Harvard egyetem kutatói kísérleteik alapján állítják, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékek napi fogyasztása egyharmaddal csökkenti a férfiaknál a szívinfarktus kockázatát. Az egészséges kenyér sem 100 százalékban teljes kiőrlésű gabonából készül, ez ugyanis élvezhetetlen volna. A harapnivaló akkor lesz ideális, ha a finomliszt mellé 30-50 százalékban társul a rostdús kolléga.

 

 

Nemrégiben tűntek fel a palettán a purpur búzából készülő termékek. A purpur ezer évvel ezelőtt termesztett ősbúza, amit génbankokból élesztettek újra. Bíbor színe jellegzetes külsőt kölcsönöz a kenyérnek, színéről kapta nevét is. Maga a gabonamag is bíbor színű, és másként fest, mint a közönséges búzaszem.

- Manapság Ausztriában termesztik ökofarmokon - folytatja a szakértő. - Sok antioxidánst tartalmaz, ami megköti a szervezetben a szabadgyököket, emellett magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Kedvező élettani hatása a vörösboréhoz hasonló. Szigorúan ellenőrzik a termesztését, ugyanolyan mennyiségi korlátozás vonatkozik rá, mint a minőségi borokat adó szőlőkre.

Ugyancsak gyakorta hallani, hogy a barna kenyerek egy része mesterséges színezéktől nyeri el gusztusos árnyalatát.

- A valóság ennél összetettebb - reagál Ibránszki György. - A rozsliszt színe eredetileg hamuszürke, így az ebből készülő natúr kenyéré is. Íze kicsit savanykás, állaga tömör, sukódott, a héja pedig repedezik. Ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek riasztólag hatnak az átlagos magyar fogyasztóra. A repedezés ellen lyukasztással lehet védekezni, a szín pedig pirított rozsliszt vagy pirított maláta (búzacsíra) hozzáadásával tehető vonzóbbá, esztétikusabbá. Utóbbit a sör készítésénél szintén alkalmazzák. E kétféle természetes színezéktől - amelyek ráadásul az ízt ugyancsak karakteresebbé teszik - nem kell tartanunk. A mesterséges fokozók azonban már más lapra tartoznak.

Nemrégiben tűntek fel a palettán a purpur búzából készülő termékek. A purpur ezer évvel ezelőtt termesztett ősbúza, amit génbankokból élesztettek újra. Bíbor színe jellegzetes külsőt kölcsönöz a kenyérnek, színéről kapta nevét is. Maga a gabonamag is bíbor színű, és másként fest, mint a közönséges búzaszem.

- Manapság Ausztriában termesztik ökofarmokon - folytatja a szakértő. - Sok antioxidánst tartalmaz, ami megköti a szervezetben a szabadgyököket, emellett magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Kedvező élettani hatása a vörösboréhoz hasonló. Szigorúan ellenőrzik a termesztését, ugyanolyan mennyiségi korlátozás vonatkozik rá, mint a minőségi borokat adó szőlőkre.

Ugyancsak gyakorta hallani, hogy a barna kenyerek egy része mesterséges színezéktől nyeri el gusztusos árnyalatát.

- A valóság ennél összetettebb - reagál Ibránszki György. - A rozsliszt színe eredetileg hamuszürke, így az ebből készülő natúr kenyéré is. Íze kicsit savanykás, állaga tömör, sukódott, a héja pedig repedezik. Ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek riasztólag hatnak az átlagos magyar fogyasztóra. A repedezés ellen lyukasztással lehet védekezni, a szín pedig pirított rozsliszt vagy pirított maláta (búzacsíra) hozzáadásával tehető vonzóbbá, esztétikusabbá. Utóbbit a sör készítésénél szintén alkalmazzák. E kétféle természetes színezéktől - amelyek ráadásul az ízt ugyancsak karakteresebbé teszik - nem kell tartanunk. A mesterséges fokozók azonban már más lapra tartoznak.

- Manapság Ausztriában termesztik ökofarmokon - folytatja a szakértő. - Sok antioxidánst tartalmaz, ami megköti a szervezetben a szabadgyököket, emellett magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Kedvező élettani hatása a vörösboréhoz hasonló. Szigorúan ellenőrzik a termesztését, ugyanolyan mennyiségi korlátozás vonatkozik rá, mint a minőségi borokat adó szőlőkre.

Ugyancsak gyakorta hallani, hogy a barna kenyerek egy része mesterséges színezéktől nyeri el gusztusos árnyalatát.

- A valóság ennél összetettebb - reagál Ibránszki György. - A rozsliszt színe eredetileg hamuszürke, így az ebből készülő natúr kenyéré is. Íze kicsit savanykás, állaga tömör, sukódott, a héja pedig repedezik. Ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek riasztólag hatnak az átlagos magyar fogyasztóra. A repedezés ellen lyukasztással lehet védekezni, a szín pedig pirított rozsliszt vagy pirított maláta (búzacsíra) hozzáadásával tehető vonzóbbá, esztétikusabbá. Utóbbit a sör készítésénél szintén alkalmazzák. E kétféle természetes színezéktől - amelyek ráadásul az ízt ugyancsak karakteresebbé teszik - nem kell tartanunk. A mesterséges fokozók azonban már más lapra tartoznak.

- Manapság Ausztriában termesztik ökofarmokon - folytatja a szakértő. - Sok antioxidánst tartalmaz, ami megköti a szervezetben a szabadgyököket, emellett magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Kedvező élettani hatása a vörösboréhoz hasonló. Szigorúan ellenőrzik a termesztését, ugyanolyan mennyiségi korlátozás vonatkozik rá, mint a minőségi borokat adó szőlőkre.

Ugyancsak gyakorta hallani, hogy a barna kenyerek egy része mesterséges színezéktől nyeri el gusztusos árnyalatát.

- A valóság ennél összetettebb - reagál Ibránszki György. - A rozsliszt színe eredetileg hamuszürke, így az ebből készülő natúr kenyéré is. Íze kicsit savanykás, állaga tömör, sukódott, a héja pedig repedezik. Ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek riasztólag hatnak az átlagos magyar fogyasztóra. A repedezés ellen lyukasztással lehet védekezni, a szín pedig pirított rozsliszt vagy pirított maláta (búzacsíra) hozzáadásával tehető vonzóbbá, esztétikusabbá. Utóbbit a sör készítésénél szintén alkalmazzák. E kétféle természetes színezéktől - amelyek ráadásul az ízt ugyancsak karakteresebbé teszik - nem kell tartanunk. A mesterséges fokozók azonban már más lapra tartoznak.

Ugyancsak gyakorta hallani, hogy a barna kenyerek egy része mesterséges színezéktől nyeri el gusztusos árnyalatát.

- A valóság ennél összetettebb - reagál Ibránszki György. - A rozsliszt színe eredetileg hamuszürke, így az ebből készülő natúr kenyéré is. Íze kicsit savanykás, állaga tömör, sukódott, a héja pedig repedezik. Ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek riasztólag hatnak az átlagos magyar fogyasztóra. A repedezés ellen lyukasztással lehet védekezni, a szín pedig pirított rozsliszt vagy pirított maláta (búzacsíra) hozzáadásával tehető vonzóbbá, esztétikusabbá. Utóbbit a sör készítésénél szintén alkalmazzák. E kétféle természetes színezéktől - amelyek ráadásul az ízt ugyancsak karakteresebbé teszik - nem kell tartanunk. A mesterséges fokozók azonban már más lapra tartoznak.

Ugyancsak gyakorta hallani, hogy a barna kenyerek egy része mesterséges színezéktől nyeri el gusztusos árnyalatát.

- A valóság ennél összetettebb - reagál Ibránszki György. - A rozsliszt színe eredetileg hamuszürke, így az ebből készülő natúr kenyéré is. Íze kicsit savanykás, állaga tömör, sukódott, a héja pedig repedezik. Ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek riasztólag hatnak az átlagos magyar fogyasztóra. A repedezés ellen lyukasztással lehet védekezni, a szín pedig pirított rozsliszt vagy pirított maláta (búzacsíra) hozzáadásával tehető vonzóbbá, esztétikusabbá. Utóbbit a sör készítésénél szintén alkalmazzák. E kétféle természetes színezéktől - amelyek ráadásul az ízt ugyancsak karakteresebbé teszik - nem kell tartanunk. A mesterséges fokozók azonban már más lapra tartoznak.

- A valóság ennél összetettebb - reagál Ibránszki György. - A rozsliszt színe eredetileg hamuszürke, így az ebből készülő natúr kenyéré is. Íze kicsit savanykás, állaga tömör, sukódott, a héja pedig repedezik. Ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek riasztólag hatnak az átlagos magyar fogyasztóra. A repedezés ellen lyukasztással lehet védekezni, a szín pedig pirított rozsliszt vagy pirított maláta (búzacsíra) hozzáadásával tehető vonzóbbá, esztétikusabbá. Utóbbit a sör készítésénél szintén alkalmazzák. E kétféle természetes színezéktől - amelyek ráadásul az ízt ugyancsak karakteresebbé teszik - nem kell tartanunk. A mesterséges fokozók azonban már más lapra tartoznak.

- A valóság ennél összetettebb - reagál Ibránszki György. - A rozsliszt színe eredetileg hamuszürke, így az ebből készülő natúr kenyéré is. Íze kicsit savanykás, állaga tömör, sukódott, a héja pedig repedezik. Ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek riasztólag hatnak az átlagos magyar fogyasztóra. A repedezés ellen lyukasztással lehet védekezni, a szín pedig pirított rozsliszt vagy pirított maláta (búzacsíra) hozzáadásával tehető vonzóbbá, esztétikusabbá. Utóbbit a sör készítésénél szintén alkalmazzák. E kétféle természetes színezéktől - amelyek ráadásul az ízt ugyancsak karakteresebbé teszik - nem kell tartanunk. A mesterséges fokozók azonban már más lapra tartoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!