Egyéb

2010.05.25. 06:47

Hogyan tisztítsuk meg a kerti grillsütőnket?

Ha nyár, akkor kerti sütögetés. Sokan úgy gondolják, a grillezés egy egyszerű, spontán, előkészületet nem igénylő kellemes foglalatosság, amihez csak ízletes hús kell.

Horváth Viktória

 

Akik még vásárlás előtt állnak, jó tisztázni: lehet hordozható, mobil és épített, tüzelését tekintve pedig faszenes, lávaköves vagy elektromos. Sokan esküsznek a faszenes grillsütőre, hiszen finom illatot és ízt ad az ételnek, viszont hosszadalmasabb rajta a sütés, mint a lávaköves grillsütőn. Utóbbihoz azonban gázpalackra van szükség, viszont használata gyors és egyszerű.

Tisztításkor figyeljünk arra, hogy a faszenes grillsütőn a tüzet nem szabad eloltani vízzel, mert ezzel tönkretehetjük a tűzterét. Hagyjuk a parazsat kialudni, majd ezután lapáttal szedjük ki a hamut egy fémvödörbe. Ezzel szemben a lávaköves tisztítása sokkal egyszerűbb, csupán évente egyszer ajánlott lecserélni a lávakövet és kitisztítani a sütőt. Grillezés után (közvetlenül a sütést követően) vigyük be az eszközöket, tálcákat, áztassuk be meleg vízbe: így nem fog rászáradni semmi. Amikor kihűlt a grillsütő - ezt megtehetjük másnap is - egy száraz kefével kaparjuk le az odaégett ételt, takarjuk le erős fóliával vagy ponyvával addig is, míg újra sütögetni nem támad kedvünk, így megelőzhetjük azt, hogy a garázsban vagy a pincében por, festék vagy rovarok kerüljenek a közelébe.

Szép otthon rovatunk további cikkei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!