Egyéb

2010.05.18. 06:11

Csillagok a plafonon: vendégül látni a Szaturnuszt

Kevés romantikusabb és megnyugtatóbb érzés van annál, mint egy szép nyári éjszakán a csillagos égboltot fürkészni. Mostantól az sem számít, ha felhős az ég, netán tél van, vagy ha egyszerűen csak nincs kedvünk kimozdulni a négy fal közül, a látvány ugyanis otthonunkba is beköltözhet.

Varga Lívia

Képzeljük el a nyári északi égboltot, s most tegyük át a látványt hálószobánkba. Gondoljunk arra, amint egy fárasztó nap után ledőlünk az ágyra, majd a csillagos ég látványára lassan elalszunk... A dolog nem lehetetlen, megoldást a csillagplafon jelent, melynek ötlete egy amerikai illuzionista fejéből pattant ki.

- Különleges festési eljárással különleges vízbázisú festéket viszünk fel a falra, amely fluoreszkál, azaz a nappal begyűjtött UV-sugarakat éjszaka derengő fény formájában adja vissza - ismerteti a technológia alapját Ferencz Pál, megjegyezve: a festék, amire a gyártó 25 év garan-ciát vállal, semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, az eredmény pedig garantáltan az eredeti hű mása lesz.


Ily módon galaxisok, hullócsillagok költözhetnek otthonunkba, csillagköd borulhat a szobára, sőt, éjszakánként akár a Szaturnuszt és holdjait, sőt, a Göncölszekeret is vendégül láthatjuk.

- A kompozíció háromféle színből áll össze. Ezek közt látványra nincs különbség, ám ahogy fárad a szemünk, a kép egy idő után háromdimenzióssá alakul. A gyakorlatlanoknak ez fél órába is beletelhet, ám némi rutinnal már öt perc is elegendő. A látvány pedig annyira magával ragad, hogy az ember önkéntelenül is felnyúl, hogy megérintse a csillagokat - fogalmaz Ferencz Pál. Meséli, neki másfél óra csillagnézés három-négy óra alvást pótol.

Mivel napközben fehér felületen a festék teljesen láthatatlan, s rendkívül gyorsan (12 négyzetméter 3 óra alatt) elkészül, a csillagplafon kiváló meglepetés lehet. A végeredmény pedig garantáltan egyedi, hiszen kézzel készül a mű.

- Külföldön drogközpontokban, gyermekkórházakban és templomokban gyakran festenek csillagplafont - folytatja Ferencz Pál. - A szokványos helyiségek, mint háló-, gyerek- s fürdőszoba mellett mi is készítettünk már medencébe, szórakozóhelyekre, sőt, lovardába, a lovak fölé, a csillagos ég látványa ugyanis megnyugtatja az állatokat, s növeli teljesítményüket.

A csillagplafon nyolc órán át világít, s ahogy a valóságban is: sötétedés után először a nagyobb csillagok, majd a kisebbek tűnnek elő, a sort a csillagködök zárják, míg hajnalban fordított sorrendben tűnnek el az égi tünemények. Napfényben szűkölködő időszakokban UV-csővel, energiatakarékos lámpával lehelhetünk életet égboltunkba.

- A csillagok látványa nyugalmat áraszt, a derengő fény biztonságérzetet ad - teszi hozzá szakértőnk. - Mióta felfestettük a szobájában, a kisfiam például sokkal könnyebben elalszik, s ha éjjel felriad sem kell hozzá felkelnünk, mert magától visszaalszik.

A technológiával persze bármilyen motívum kialakítható. A csillagjegyünk mellett akár egy fluoreszkáló Micimackó vagy Hófehérke is vigyázhatja éjszakánként álmainkat...


A csillagplafon minimális helyigénye hat négyzetméter. A festék bármilyen felületre felvihető, nem képez hőhidat, nem penészedik, feltétele egy normál méretű ablak, amin át kellő mennyiségű fény jut a helyiségbe.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!