Egyéb

2009.07.25. 12:27

Az állatok szeretete: lovas tábor a göcseji dombon

ZH - Az állatok szeretete nélkül senki ne foglalkozzon lovakkal. A kedvencek rengetek törődést kívánnak, amit csak akkor érdemes bevállalni, ha valaki tényleg szívvel-lélekkel végzi - állítják azok a gyerekek, akik egy hetet töltöttek a rádiházai lovas táborban.

zaol.hu

Nyolcfős vidám társaság vár bennünket a Kabala Ménes Kft. rádiházai istállójánál, mindannyian lányok. Többségük visszatérő táborozó, bár olyan is akad köztük, aki először jött el a göcseji dombok rejtette kis településre. 

Egy közös tulajdonságuk biztosan van: nemcsak imádják a lovakat, de értenek is hozzájuk. Erről rövid időn belül bizonyosságot is szerzünk, hiszen a türelmetlenül toporgó állatok azonnal megnyugszanak, amint a gyerekek odalépnek hozzájuk. Kezüket tartják a lovak felé, azok pedig rögtön nyalogatni kezdik az izzadt gyermektenyereket. Az oktató, Mármarosi Birgit szerint azért, mert a nagy melegben az izzadság miatt sós lett a bőrünk, a lovak pedig szeretik annak az ízét.

- Nekünk otthon is vannak lovaink - mondja a Gősfáról érkezett 13 éves Méhes Vivien. - Öt-hat éve lovagolok, de az állatokkal itt, Rádiházán tanultam meg bánni, ahol minden éven eltöltök egy hetet. Ezt a hobbit az állatok szeretete miatt választottam, a versenyzésen még nem gondolkodtam.

- Most vagyok itt először - teszi hozzá a szentmargitfalvai Zakál Nikolett. - Nekünk is van otthon két lovunk, fel szoktam rájuk ülni, de lovagolni igazából csak most tanulok. A versenyzés az én terveim között sem szerepel.

Hamar kiderül, hogy a többség hasonlóan gondolkodik, vagyis jórészt hobbilovasok gyűltek össze a táborban. Az érdi Varga Dóra azonban néhány éve a versenyzést is kipróbálta, de egy ideje már felhagyott vele, legfeljebb háziversenyeken vesz részt.- Lovardát váltottam, ezért maradt abba a versenyzés, de nem bánom - mondja, majd arról beszél, hogy az ország több lovas táborát is kipróbálta már. Járt többek között Bakonybélben és Sóskúton is, de a rádiházai program tetszik neki a legjobban.

Dóra szavai helyeslő bólogatást váltanak ki a többiekből, pedig a tábornak szigorú rendje van. A lányok már reggel nyolckor indulnak az istállóhoz, célszerű korán kezdeni a lovaglást, hiszen a nagy meleget az állatok is nehezen viselik. Márpedig a kánikulából ezen a héten is kijutott rendesen. Arra a kérdésre, hogy sok munka van-e a lóval, a lányok kórusban nemmel válaszolnak. Mint mondják, ha valaki szereti az állatokat, akkor szívesen gondoskodik róluk, s nem tűnik munkának a velük való törődés.

- Délelőtt lovagoltunk, most egy kis pihenő van - magyarázza a Budapest mellől érkezett Faragó Daniella. - A tudásunk alapján három csoportba osztanak be bennünket, a kezdők futószáraznak, ez azt jelenti, hogy a lovat az oktató vezeti körbe-körbe, s nekünk úgy kell megtanulnunk a lovaglás alapjait. Ilyenkor még az oktató irányítja az állatot. A második szinten a karámon belül már mi irányítjuk a lovat, a profik pedig már terepre is mennek.

- A lovaglás mellett vannak egyéb programok is - teszi hozzá a zalaegerszegi Tápi Júlia. - Este tábortűz mellett beszélgetünk, rajzoltuk is az állatokat, és lovas kocsival bejártuk a környéket. Ez az egy hét valóban a lovakról szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!