Egyéb

2009.05.08. 02:29

A fehér akác palacsintában és szörpként is isteni édesség

Zalaegerszeg - Igazi tavaszi csemege az akácvirágos palacsinta, érdemes megpróbálni elkészítését, javasolja szakértőnk, Éder Katalin zalaegerszegi dietetikus. Bár kalóriadús, de nem szabad kihagyni ezt a csemegét.

MTI

A fehér akácot Észak-Amerikából telepítették be hozzánk a XVI. század végéna futóhomok megkötésére. Ez a tüskés ágú fa a magasabb hegyeket kivéve hazánkban mindenütt megtalálható. Hozzátartozik az alföldi tanyák, zalai dombok képéhez, nem őshonos, ennek ellenére népies nevén magyarfaként is említik. Hosszú életű (200-250 év), gyorsan növő, termése októberben érik.

Az akác a pillangósvirágúak családjába tartozik, szirmai fehérek, fehéres vajszínűek, 10-25 centi hosszú fürtökben helyezkednek el. Az időjárástól függően még a lombfejlődés előtt tavasszal, májusban nyílik.

- Talán ez termi a legismertebb ehető virágot - kezdte Éder Katalin. - Édes illata messziről vonzza a méheket, az akácmézet pedig a legjobbak között tartják számon. Íze nagyon kellemes, lágy, sokáig folyékony marad, könnyű vele ízesíteni ételt, italt, és nem utolsósorban jó fertőtlenítő hatású - sorolta a szakember.

Gyógyászatra a mézen kívül magát a fehér akác virágzatát is felhasználhatjuk. Illóolajat, glikozidot, flavonoidot, aromás anyagokat tartalmaz. Ezek pedig kiválóak a meghűléses betegségekben, köhögés csillapítására, hurut- és görcsoldóként, valamint túlzott savtermelődés esetén a gyomorégés enyhítésére is eredménnyel használhatjuk. A népgyógyászat emellett még enyhe hashajtóként is javasolja fogyasztani. Kozmetikumokban ráncsimító és bőrtónusjavító hatása miatt alkalmazzák.

A fehér akácot érdemes lehetőleg csendes, autóforgalomtól távol, tiszta helyen szedni, és főleg a frissen kinyílt virágfürtöket. Ehhez bizony a fára mászó képesség is jól jöhet. A begyűjtött fürtökről a virágokat lefejtjük és megszárítjuk. Tea készítéséhez 1-2 teáskanál szárított virágot használunk fel: 2 deci vízzel leforrázzuk, ez után 10 percig lefedve hagyjuk, majd leszűrjük.

Ínyenceknek való csemege az akácvirágos palacsinta, folytatta Éder Katalin. Az alaposan megmosott fürtöket sűrű palacsintatésztába mártjuk, és forró, bő olajban megsütjük. Lecsöpögtetjük a zsiradékot róla, és porcukorral meghintve, de még jobb, ha akácmézzel megcsorgatva tálaljuk. Bár kalóriadús, de nem szabad kihagyni ezt a csemegét, szól a biztatás.

A fehér akácvirágból készülhet szörp is. Ehhez szükséges 70 dkg virág, 6 liter víz, 3 darab közepes citrom, 25 deka akácméz, 1,5 kiló cukor, 1 evőkanál aszkorbinsav. A cukrot kevés vízzel összemelegítve feloldjuk, hozzáadjuk a többi vizet, az aszkorbinsavat, a karikára szelt citromot, majd amikor hűlni kezd, az akácmézet is, végül az alaposan megmosott virágokat. Két-három napig állni hagyjuk, majd leszűrjük és kifőzött üvegekbe töltjük. Hűtőben tároljuk vagy a lezáró kétrétegű celofán közé szalicilt teszünk és így tartósítjuk.Kozmetikumban ráncsimító és bőrtónusjavító hatása miatt alkalmazzák

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!