Járvány

2020.10.02. 06:00

Virtuális orvosként diagnosztizál a mesterséges intelligencia

Az MI az orvosokhoz hasonló pontosággal észleli a koronavírus-fertőzés okozta betegséget a tüdőben.

Forrás: Shutterstock

Létre lehet hozni egy olyan mesterséges intelligencia algoritmust, amely mintegy 90 százalékos pontossággal azonosítja a tüdőgyulladást Covid-19-betegség esetében a CT-vizsgálatok felvételeiben és

pontosan azonosítja a pozitív esetek 84 százalékát és a negatív esetek 93 százalékát.

Ezt a Nature Communications című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányban mutatták be a kutatók.

A CT-felvételek mélyebb betekintést adnak a Covid-19-diagnózisba és a betegség előre haladásába, mint az RT-PCR-tesztek. Utóbbiak esetében magas a hamis negatív esetek aránya. A CT felvételek készítését azonban nem mindig ajánlják a Covid-19 diagnosztikai eszközeként, mivel a betegség gyakran hasonlít az influenza okozta tüdőgyulladáshoz a felvételeken.

A Közép-floridai Egyetem kutatói részvételével készített algoritmus képes felülkerekedni ezen a problémán, pontosan azonosítva a Covid-19 eseteket, jól megkülönböztetve őket az influenzától – mondta Ulas Bagci, az egyetem számítástechnikai karának adjunktusa, az orvosokat segítő MI-algoritmusok fejlesztésének szakértője.

A mélytanulás-technikára épülő MI hiteles és objektív eszközként szolgálhat az egészségügyi rendszerek és a betegek segítésében

– közölte Bagci.

A kutatók 1280 kínai, japán és olasz beteg CT-felvételeivel készítették fel az algoritmust, hogy felismerje a kórt a tüdőben. A teszteléshez 1337 tüdőbeteg – köztük Covid-19 okozta, illetve nem koronavírus okozta tüdőgyulladásos, valamint tüdőrákos beteg – CT-felvételeit használták.

Amikor egybevetették a számítógép diagnózisát az orvosok által megerősített diagnózissal, azt találták, hogy az algoritmus páratlan hozzáértéssel, pontosan diagnosztizálta a Covid-19 tüdőgyulladást és megkülönböztette azt más betegségektől, különösen, ha a Covid-19-betegség korai stádiumban volt.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!