Varjúbaj elleni orvosság: riogatás petárdával és per a madarak okozta kár megtérítéséért

<b>Garabonc</b> - Tovább küzdenek a túlszaporodott vetési varjakkal és pert indítanak a több millió forintos káruk megtérítése érdekében a dél-zalai település gazdái.

zaol.hu

Az önkormányzat, az érintettek a természetvédelmi szakemberekkel közösen vitatták meg a probléma megoldásának lehetőségeit. A térség gazdái a varjú-bajt már sok helyen jelezték, ám az állat védettsége korlátozza a megoldási lehetőségek körét.

- Úgy vélem, a varjúpopuláció túl nagy, csökkenteni kellene - mondta dr. Virág Ernő állatorvos, a gazdák szószólója. - Az nem megoldás, hogy a szántóföldeken petárdával kergetjük őket, hogy aztán néhány száz méterrel odébb leszálljanak. A faluban meg érthető módon zavarja a lakók nyugalmát a zajjal járó riasztás.

Süslecz Árpád közölte, 2007-ben 1,4 milliós kára keletkezett. Végre meg kellene érteni a természetvédőknekés az illetékes hatóságoknak, hogy a madarak miatt családok mehetnek tönkre. Szerinte meg kell szüntetni a madárfaj védettségét.

Előbbiekre Balaton Tihamér, a természetvédelmi hatóság osztályvezetője közölte, értik a problémát, de a jogszabályok szerint kell cselekedniük. Eddig is igyekeztek olyan döntéseket hozni, amelyek a károsultaknak segítséget jelenthetnek: ezért járultak hozzá tavaly az állatok riasztásához és kilövéséhez is. Végül hosszas vita után a gazdák abban állapodtak meg: ismét beadják az engedélykérelmet a riasztásra, a kilövésre és a fészkek áthelyezésére, továbbá pert indítanak annak érdekében, hogy az állam térítse meg a kárukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!