Kenus sztárok a kanizsai sárkányhajó-bajnokságon (képgalériával)

Verőfénses napsütés, nyárhoz méltó meleg fogadta mindazokat, akik a hétvégén felkeresték a nagykanizsai Csónakázó-tavat, ahol a három héttel ezelőtt félbeszakadt II. Kanizsai Sárkányhajó Bajnokság elmaradt futamait rendezték meg - neves indulókkal.

Szalabán Attila

Három héttel ezelőtt a nagy vihar alaposan keresztülhúzta a szervezők számításait: akkor kénytelenek voltak félbeszakítani a versengést. Most azonban megvigasztalódhattak: az időjárási körülmények pompásak voltak, a résztvevő csapatok óriási elánnal versenyeztek  és mindez komoly tömeget csalogatott a Csónakázó-tó partjára, tehát nézőben sem volt hiány.

- Valóban nagyon jó az idő, végre hunyorognom kell a napsütésben  - jegyezte meg Varga Gábor, a rendező Kanizsa Kajak-Kenu Klub vezetője.  - Az eredetileg benevezett csapatok közül alig egy-kettő mondta le a versenyt, és ahogy látom, a tavalyhoz képest mindenki nagyon felkészült, hiszen győzni akar. Ez nem csak az időeredményekben mutatkozik meg, hanem olyan apróságokban is, mint például a sárkányhajók elfoglalása és elhagyása, mely idén tökéletesen megy, tehát a programban sem csúszunk.

Az már nagyon gyorsan, a két napos rendezvény elején kiderült, hogy a fegyveres erők közül a tűzoltók uralják legjobban a vizet: a kifejezetten ezen csapatoknak rendezett futamot a Tüzes sájkányok csapata nyerte. Őket követően a baráti társaságok és a cégek egységei szálltak sárkányhajóba  közel száz csoport indult a megmérettetésen. A nevezések nagy száma nem volt meglepő, hiszen a tét is óriási volt: a kanizsai bajnokság egyúttal az augusztusi, Szegeden megrendezendő sárkányhajó világbajnokság regionális selejtezőjének számított, tehát zalai, tolnai és baranyai versenyzők is vízre szálltak ezúttal.

Nem egy csapat ráadásul abszolút biztosra akart menni, és igazi kajak-kenus sztárokat igazolt. A zalakarosi Vízilovak egységével küzdött például - természetesen vezérevezősi rangban - a többszörös világbajnok, olimpiai bronzérmes Kozmann György, de egy másik csapatban feltűnt a kilencszeres kenuvilágbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes Wichmann Tamás is.

- Nagyon örülünk, hogy ilyen hírességeket láthatunk vendégül a rendezvényen, és annak, hogy ennyire jó a hangulat - nézett körül Gelencsér Andrea, a Kanizsa Turizmusáért Egyesület elnöke. - Külön szeretném kiemelni, hogy dacára az óriási tömegnek, mindenki észrevehetően ügyel a környezet tisztaságára.

A rendezők jóvoltából persze nem csak sárkányhajó futamok várták az érdeklődőket. A Csónakázó-tó partján mászófalat állítottak fel, ugrálóvár várta a kicsiket, de lehetett íjászkodni, lovagolni is  és természetesen finomakat enni, hiszen a hasonló rendezvények elmaradhatatlan programja a jóízű baráti eszem-iszom.

A sárkányhajózás hazai története
 
A sárkányhajózás sportág történelme 2000 évre nyúlik vissza, Dél-Kínából származik.
 
Európába csak az 1980-as évek végén érkezik meg ez a sport, az első hajókat távol-keleti turisztikai irodák hozzák az öreg kontinensre.
 
Magyar sportolók először 1995-ben, egy német versenyen ültek sárkányhajóba, német-magyar vegyescsapat tagjaiként.
 
Az első két hivatalos magyar szervezet 1997-ben alakult, a Győri és a Rába Sárkányhajó Clubok.
 
A Magyar Sárkányhajó Szövetség 1998-ban jött létre.
 
Szegeden 2010. augusztus 26-29-én rendezik meg a Sárkányhajó Világbajnokságot.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!